El Pla Director no garanteix la biodiversitat ni la integritat del territori i no té en consideració els impactes ambientals i hídrics, segons els ecosocialistes

Davant l’aprovació provisional que ahir vaefectuar  la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Àmbit Metropolità de Barcelona, ICV-EUiA-EPM ha reiterat la seva oposició a aquesta proposta que afecta especialment els termes municipals de Gavà i Viladecans; ja que el seu planejament consideren que no dóna resposta integral al territori del Delta del Llobregat ni té en consideració els aspectes ambientals i hídrics, així com no minimitza els efectes barrera ni corregeix la fragmentació produïda per les infraestructures. 

Aquest Pla Director que s’ha aprovat es comporta, segons els ecosocialistes expliquen en un comunicat; més com un pla parcial discontinu, que actua i contempla només unes parcel·les del territori, quan l’espai metropolità està molt interrelacionat, i per tant aquesta planificació supramunicipal parcialitzada va en contra la filosofia integral del Pla territorial metropolità de Barcelona.

Denuncien també aquesta figura de Pla Director Urbanístic com a model de planejament territorial que, més enllà dels instruments utilitzats que haurien de ser excepcionals suposa que no hi ha una aprovació per cap ple municipal de les localitats afectades, tot i que el seu contingut pugui ser contrari al pla urbanístic vigent.

Aquest PDU, “ho fia tot a un model de desenvolupament d’economia de casino; en activitat exclusiva en comercial, industrial i hotelera sense cap valor afegit. A més, avui dia, aquest territori disposa de suficients hectàrees qualificades per aquests usos en edificis buits que estan disponibles mentre es canvia la qualificació d’equipaments per convertir-los en industria per a usos logístics que augmentarà el trànsit ja col·lapsat de la zona”, expliquen des d’ICV-EUiA-EPM.

“Ens oposem a les mesures territorials que se efectuen de forma parcial sense una visió completa del territori i especialment en un territori tant fràgil ambientalment, sense tenir en consideració la Xarxa Natura 2.000, els impactes sobre les lleres i rieres dels Canyars i de Sant Climent i el seu entorn, la capacitat dels aqüífers i els sistemes hídrics i les afectacions d’espais naturals protegits. En aquest sentit tampoc indica mesures correctores de la inundabilitat del territori agrícola i dels espais naturals”, sentencien.

En relació a l’aprovació inicial, a la que van presentar allegacions, el document aprovat provisional contempla els connectors ecològics del Delta del Llobregat (sector dels Joncs) i un increment de sòl no urbanitzable (Àmbit de Remolar/Filipines) que segons els ecosocialistes, “són insuficients per donar compliment a l’objectiu d’assegurar les connectivitats ecològiques i per al manteniment de la biodiversitat de l’ecosistema del Delta del Llobregat. La proposta no aborda tampoc satisfactòriament la fragmentació produïda per les infraestructures de comunicació que van ser construïdes en el seu dia sense declaració d’impacte ambiental”.

Mentre s’accelera l’aprovació d’aquest PDU del Delta, denuncien que resta pendent per part de la Generalitat de Catalunya que aprovi el pla especial de protecció dels espais naturals del Delta del Llobregat, document elaborat fa temps, però que es manté en un calaix.

En darrer terme, volen denunciar l’absència de l’avaluació econòmica estimada de l’execució del conjunt de mesures viàries, hídriques i ambientals de la proposta com a càrrega d’urbanització dels sectors per donar compliment a les determinacions del Pla territorial metropolità de Barcelona referents als connectors ecològics del Delta del Llobregat.

En definitiva, ICV-EUiA-EPM denuncia que aquest Pla Director no dóna resposta a les necessitats del territori ni protegeix de manera adequada l’entorn.  

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here