Dissenyada per Lluís Brú, la nova rajola de la Col·lecció Pujol i Bausis arriba, com cada any, per les festes nadalenques. Es tracta de la reproducció de la rajola que, produïda a Esplugues a principis del segle XX, va ser creada per Brú dins un conjunt que formava un arrambador modernista de paret

Domènech i Montaner i altres arquitectes

El nou model de la col·lecció de rajoles Pujol i Bausis va ser utilitzat a principis del segle passat per arquitectes com Lluís Domènech i Montaner, que el va col·locar a la Casa Navàs de Reus, o Marcel·lià Coquillat i Llofriu, que el va usar per decorar Can Ginestar, de Sant Just Desvern. També el trobem en diversos immobles de Barcelona i el Maresme.

A Esplugues va ser almenys a una casa particular, a la plaça Santa Magdalena, 1. L’arrambador, que decorava la sala d’aquest habitatge, va ser donat als Museus d’Esplugues per Laureà Abad. Fins al 7 de febrer el podeu veure exposat a la mostra Modernisme. Art, tallers, indústries de La Pedrera de Barcelona. També podeu trobar la rajola dins la composició que forma amb altres elements ceràmics si feu una visita al museu de ceràmica d’Esplugues La Rajoleta.

Modernisme i natura

La rajola que es recupera aquest 2015 va ser un model molt popular i és un clar exemple del gust del Modernisme per la natura. L’arrambador complet és una al·legoria a la germinació de la vida, des de la llavor fins al moment de màxima esplendor: la flor. No queda clar quina flor volia representar Lluís Brú. Podria ser la flor del gerani, de la malva reial o de la rosa silvestre. O potser en va combinar de diverses per crear una planta imaginària.

La nova rajola de la col·lecció està disponible a la botiga del Museu Can Tinturé a un preu de 15,38€.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here