Els majoristes de Mercabarna preveuen vendre uns 12 milions de calçots aquesta temporada, un 6% més que l’any passat. Destaquen que el fred d’aquest hivern ha afavorit un producte de molta qualitat, amb un calçot gruixut i ferm gràcies a un creixement esglaonat durant la temporada

Tot i la bona qualitat del producte, els majoristes destaquen que els preus es mantindran als nivells de l’any passat. Així, en funció de la qualitat, els preus es mouran entre els 8 i els 15 cèntims per unitat. 

Del total de calçots, un 60% provenen de les comarques de Tarragona, d’on prové el calçot certificat, i la resta té el seu origen a les comarques de Barcelona, principalment al Baix Llobregat, i, en menor mesura, a les terres de Ponent. 

Tot i les bones perspectives, els majoristes lamenten que la temporada ha començat “fluixa” pel mal temps dels últims caps de setmana, però confien remuntar les vendes.

Xavi Mateu, representant del Gremi de Majoristes de fruites i Hortalisses de Mercabarna (AGEM), explica que la temporada de calçots va començar el passat mes d’octubre i s’allargarà fins la Setmana Santa. Una temporada que espera sigui molt bona en quan a vendes tot i que el mal temps dels últims caps de setmana ha frenat una mica l’inici de les calçotades respecte altres anys. 

Amb tot, el gremi preveu superar els 11,3 milions de calçots que es van vendre l’any passat. Un dels factors que justifiquen les bones previsions del gremi és que aquesta any la Setmana Santa cau a mitjans d’abril, el que farà que la temporada s’allargui un parell de setmanes respecte altres anys.

Mateu apunta que tot i la creixent demanda del sector de la restauració, el gran gruix del producte que es ven al mercat central es destina a detallistes i supermercats, i al voltant del 25 % es destinada a restaurants. “La calçotada és una tradició arrelada que any rere any va a més”, destaca. 

Pel que fa als orígens dels calçots que es venen a Mercabarna, el 60% provenen del Camp de Tarragona, d’on prové el calçot certificat amb la IGP de calçot de Valls. D’aquesta varietat, en el que portem de temporada ja s’han venut prop de tres milions d’unitats. 

El segon gran origen són les comarques de Barcelona, amb Baix Llobregat al capdavant, seguit pel Maresme i els Vallesos Oriental i Occidental. D’aquest origen se’n comercialitzen prop del 40% del volum total. 

En aquesta campanya, ja s’han comercialitzat més d’un milió d’unitats. El calçot del Barcelonès, tot i que no està subjecte a estàndards de qualitat, compta amb una llarga trajectòria de conreu i els cultius destaquen per la seva qualitat.

Un tercer origen, tot i que a una distància important, són els calçots de les terres de Ponent. La ceba que arriba de Lleida és la primerenca i obre la temporada a finals d’octubre. Progressivament, aquest origen es va fent un espai al mercat majorista. La campanya passada se’n van vendre 154.000 unitats i des de l’inici d’aquesta temporada s’han distribuït 61.000 calçots. Sobre aquesta varietat, Mateu explica que és de gran qualitat però de baixa producció per culpa de la boira pròpia de la zona.

Font: ACN 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here