El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya van organitzar aquesta trobada del món municipal, en suport a la campanya “Casa Nostra Casa Vostra”

El món local va fer aquest dimecres una crida a omplir els carrers de Barcelona el proper dissabte per reclamar a l’Estat que obri les fronteres i permeti l’acollida de persones refugiades.

L’acte va tenir lloc al Comptador Memorial “Som i serem Ciutat Refugi” de Barcelona, situat a la platja de la Barceloneta, amb la presència de diversos alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores de la comarca, com l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi Sanjosé, o l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López.

En total, més d’un centenar d’alcaldes i alcaldesses de Catalunya van donar suport a la campanya “Casa nostra, casa vostra” a favor de l’acollida de persones refugiades i totes elles es van comprometre públicament a implicar-se en aquesta causa.

Segons l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, “s’està demostrant que les institucions europees i estatals no estan a l’alçada de les circumstàncies i, en canvi, les ciutats i la seva gent sí que estem reaccionant des del primer dia”. Sánchez va subratllar que “a banda de les accions de sensibilització que ja es fan estem preparats per acollir i, per volum de població, ens pertocaria rebre 6 o 7 famílies que poden suposar al voltant d’una vintena de persones”.

L’alcaldessa gavanenca també va fer una crida a la participació dels gavanecs i gavanenques a omplir els carrers de Barcelona aquest dissabte, en el que vol ser la manifestació a Europa més gran en favor dels refugiats. Sánchez va concretar que “tothom qui ho vulgui queda convocat, a les 15 hores, a l’estació de tren, per sortir plegats en transport públic fins a Barcelona. D’aquesta manera demostrarem, una vegada més, que la nostra és una ciutat compromesa i solidària”.

L’alcaldessa de Castelldefels, Candela López, també va participar a l’acte de suport del món local a la campanya “Casa nostra, casa vostra” per tal de “mostrar que molts ajuntaments volem acollir i estem en condicions de fer-ho”, en paraules de l’alcaldessa, que va afegir que “quan hi ha voluntat política, es troben els recursos i es posen al servei de les persones que més pateixen”.

L’alcaldessa de Castelldefels va explicar que anirà a la manifestació de dissabte a Barcelona i té la seguretat que “serà una de les manifestacions més importants que s’hagi fet mai perquè som molts i moltes els que volem acollir, els que volem donar la benvinguda a casa nostra a les persones refugiades”.

Les xifres indiquen que a finals de l’any 2016 el Govern espanyol només havia rebut 898 dels 17.000 refugiats que s’havia compromès a acollir, segons dades de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR). Menys d’un 5% del total. Per aquests mínims es mouen les xifres de l’esperit d’acollida europeu: l’estadística general, la que agrupa tots els països membres, apunta a una mitjana de compliment del 7% de les quotes compromeses.

Els organitzadors de l’acte també van fer una crida a la participació ciutadana a la manifestació “Volem Acollir” que es farà aquest dissabte 18 de febrer a les 16 h a plaça Urquinaona de Barcelona.

Casa Nostra Casa Vostra reuneix més de 200 entitats de l’àmbit de la solidaritat, sindical, educatiu i cultural per reclamar a les institucions catalanes una acció decidida d’acollida i denunciar que el tancament de fronteres vulnera els drets humans, el dret internacional i els compromisos adquirits pels estats europeus.

L’objectiu és una gran manifestació a Barcelona el proper dissabte. El Palau Sant Jordi ja va acollir el passat 11 de febrer un concert en solidaritat amb els sol·licitats de refugi a Europa.

Suport a la Manifestació des del Baix Llobregat

Com a membre adherit a la campanya d’ajuda a les persones refugiades, l’Ajuntament del Prat dona suport a la manifestació “Casa nostra, casa vostra” que es farà dissabte a la plaça d’Urquinaona de Barcelona.

El dimecres 1 de febrer passat es va aprovar al ple municipal l’adhesió a la campanya, i és per això que l’Ajuntament vol ser partícip a l’acte central que es durà a terme a les 16 h a la pl. d’Urquinaona.

La comitiva pratenca té una cita prèvia a les 15 h a la plaça Catalunya de la nostra ciutat, a l’estació de metro, amb l’objectiu de fer una marxa conjunta cap a la manifestació.

També ho va fer I’Ajuntament d’Esplugues, que en el seu Ple ordinari de febrer va acordar declarar Esplugues municipi adherit a la campanya “Casa nostra, casa vostra”.

Amb aquesta declaració, el Consistori es compromet a convocar a la ciutadania a mobilitzar-se i a assistir a la manifestació a la plaça Urquinaona.

Els Ajuntaments de Sant Just Desvern i d’Olesa de Montserrat, també van aprovar per unanimitat declarar el municipi adherit a la campanya “Casa Nostra és Casa Vostra” i sumar-se a la campanya de suport a l’acollida de població refugiada en trànsit a Europa víctima dels conflictes armats al Mediterrani que ha organitzat el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

A Olesa, el passat cap de setmana es va fer una recollida de signatures de suport a la campanya i la moció, aprovada alple ordinari de gener, va acordar convocar la ciutadania a mobilitzar-se assistint a la convocatòria de manifestació del 18 de febrer.

Finalment, també a Sant Boi, la Taula Local d’Acollida de Sant Boi va acordar el passat dilluns convocar als santboians i santboianes, el dia 18 de febrer a les 15 hores, a la plaça de l’Ajuntament per anar plegats a la manifestació.

Manifest

Les entitats han redactat un manifest que es pot signar en línia per denunciar que les polítiques de tancament de fronteres de la Unió Europea incentiven la mortalitat i criticar la inacció de l’Estat espanyol. 

A més, reclama a les institucions catalanes compromisos immediats per passar de les paraules als fets i garantir que Catalunya sigui terra d’acollida. El text defensa la lliure circulació de persones com a dret fonamental recollit a l’article 13 de la Declaració Universal dels Drets Humans i anima la ciutadania a mobilitzar-se i fer sentir la seva veu.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here