Les institucions catalanes lamenten que el col·lapse del control de passaports afecta la imatge internacional de l’Aeroport

La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han convocat AENA i l’Administració General de l’Estat a una comissió setmanal de seguiment per avaluar la crisi del control de passaports de l’aeroport de Barcelona-El Prat. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha apuntat que la comissió “monitoritzarà i farà una diagnosi compartida de la crisi”, ja que “no en tenim prou amb bones paraules i anuncis que no poden ser avaluats”. 

El titular de Territori ha afegit que aquesta comissió estaria inspirada en la que es va fer per seguir la crisi de Vueling al Prat de l’estiu de 2016. Per la seva banda, el segon tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat que “cal resoldre el problema de la manera més immediata, sense improvisacions i amb rigor”.

Rull ha fet aquesta petició després d’una reunió d’urgència aquest dimecres amb el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, el segon tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, l’alcalde d’El Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona (que forma part del Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries-CDRA), Miquel Valls. Precisament, el delegat del govern de l’Estat, Enric Millo, i la directora de l’Aeroport de Barcelona-El Prat, Sonia Corrochano, han estat convocats a la reunió, però no hi ha assistit. “Volem lamentar que no hagin assistit a la reunió. Sabem que ha estat una decisió compactada per part de l’Estat”, ha apuntat Rull. 

“No és una manca de respecte a les institucions, sinó que és una manca de respecte als ciutadans”, ha lamentat el conseller. Tanmateix, el conseller ha afirmat que “no contemplem la hipòtesi que no es presentin a la nova comissió, seria un exercici d’irresponsabilitat inimaginable. Fem una presumpció de responsabilitat de l’Estat, malgrat la severitat amb què jutgem l’actuació que han tingut fins ara”. 

Millo s’ha reunit al migdia amb responsables policials i de aeroportuaris, al marge del Govern i l’Ajuntament.La crisi posa “en risc” la imatge internacional del Prat El titular de Territori ha demanat a AENA saber quants usuaris s’han vist afectats pel col·lapse del control de passaports i ha considerat que “no és acceptable la situació” que viu el Prat. “La crisi és causa d’una gestió poc diligent, que té impacte negatiu en els usuaris i dóna mala imatge exterior de l’Aeroport. 

La crisi posa en risc tota la feina que s’ha fet per posicionar el Prat com a receptor de rutes de llarg radi, on s’ha passat de 14 rutes intercontinentals el 2005 a 41 durant el 2017. Hi ha hagut una improvisació inacceptable”, ha sentenciat Rull.”L’entrada en vigor de la normativa europea de control aeroportuari era previsible i no es van adoptar les decisions adreçades a evitar el que ha passat. 

El CRDA ja va advertir a finals d’abril que això podia passar. S’acosta l’estiu i hem de ser capaços que això no es repeteixi. AENA coneix perfectament la planificació de vols del mes d’agost amb precisió i dia per dia i coneix quin serà el nombre d’operacions en cada franja horària. Cal anticipar-se, reaccionar i posar el personal i eines tecnològiques necessàries per resoldre la situació”, ha explicat Rull.

Baiget constata un increment de les queixes dels usuarisPer la seva banda, Baiget ha afirmat que les institucions catalanes que s’han reunit aquesta tarda “volem donar solucions perquè els problemes generats poden provocar problemes de reputació a l’aeroport del Prat. Volem resoldre els problemes i donar respostes. La situació malmet la imatge del Prat i de sectors com el turístic. 

Totes les administracions hem d’actuar amb vocació positiva. Aquest es un problema real dels ciutadans, convidem a l’Estat i a AENA a què hi siguin i formin part de la solució”. El conseller d’Empresa també ha constat un “increment substancial” de les sol·licituds de queixes d’usuaris en aquest sentit al Prat. Igualment, Collboni ha celebrat la trobada per enviar “un missatge d’unitat” de les institucions catalanes en favor de l’Aeroport, que “és una història d’èxit”, ja que ha rebut “el compromís de tots per aconseguir una millor connectivitat, que és el mateix que afavorir la projecció internacional de la nostra economia i l’atracció de talent, en definitiva, de guanyar futur”. 

El tinent d’alcalde ha advertit que “cal una solució immediata”, tenint en compte l’increment d’operacions que registrarà el Prat de cara a la temporada d’estiu.L’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, ha lamentat que el dispositiu de control de passaports de l’Aeroport “no funciona com es podria exigir en una societat avançada” i ha recordat que l’Estat és el responsable d’aquesta infraestructura. “Sembla del tot necessari incorporar els responsables d’AENA i de l’Estat a aquesta futura comissió per tal de donar resposta a aquesta crisi. Cal compartir la diagnosi i saber quins mitjans humans i tècnics s’hi dedicaran i donar una resposta unívoca als ciutadans”, ha afegit Tejedor.

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, que forma part del Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA), Miquel Valls, ha recordat la conferència de l’IESE de fa més d’una dècada en defensa de la internacionalització de l’aeroport del Prat i ha celebrat que aquella reivindicació és actualment “una realitat”. En aquest sentit, ha lamentat que una situació externa a l’activitat de l’aeroport com és el control de fronteres pugui ara perjudicar la reputació de la infraestructura catalana. “La situació ens pot afectar de manera molt negativa ara que s’acosta la temporada d’estiu”, ha conclòs Valls.

Font: ACN 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here