Pedro Sánchez guanya clarament al Baix Llobregat, amb el 78% dels vots. El Secretari comarcal, Antoni Poveda, no va prendre partit, però l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón va ser un dels grans valedors de Díaz; així com Carles Ruiz, alcalde de Viladecans, ho va ser de Sánchez 

Pedro Sánchez Pérez-Castejón (Madrid, 1972) ha recuperat les regnes del partit després d’una dura batalla de set mesos que l’ha enfrontat -gairebé en solitari- a la vella guàrdia del partit que el va destronar. 

Malgrat tenir en contra tot l’aparell orgànic dels socialistes espanyols -des del grup parlamentari al Congrés a exlíders del PSOE com Felipe González i Alfredo Pérez Rubalcaba- Sánchez ha mantingut la seva candidatura i la seva aposta per una entesa amb les forces d’esquerres per destronar el PP. 

La seva victòria es llegeix com un revés de la militància a l’abstenció dels socialistes que va fer possible que el líder del PP, Mariano Rajoy, reedités el seu govern.

Sánchez torna a la cúpula del PSOE i culmina la seva trajectòria al sí del partit. El moment contrasta amb els seus inicis a la formació, quan va haver d’esperar per assumir càrrecs institucionals o quan la presentació de la seva tesi doctoral va reunir la plana major del partit. Va créixer políticament sota l’empara de José Blanco, forjant els inicis de la seva carrera política al voltant a l’exministra Trinidad Jiménez, quan era responsable a l’ajuntament de Madrid. I des de llavors, ha ensopegat tres cops amb la mateixa pedra: entrar a les institucions. 

Fins a tres cops se’n va quedar a les portes i la renúncia de companys de files com els exministres Pedro Solbes (2009) i Cristina Narbona (2013) va permetre que es convertís en diputat. Ras. I diputat revelació, per la premsa parlamentària, en la seva primera etapa al Congrés. Partidari de la reforma constitucional federal, va obtenir més avals que Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias a les primàries del 2014 i va rebre el vot favorable del 49% de la militància. 

Dues eleccions després com a cap de llista -mínim històric socialista el 26-J-, la pugna constant amb Podem pel vot d’esquerres, els pactes amb C’s i les tensions internes, el van situar a l’epicentre de les crítiques dels barons. La seva primera prova de foc electoral van ser les eleccions del 20-D com a cap de llista del PSOE: 90 diputats que van caure com una llosa Ferraz. Davant de la renúncia de Rajoy per falta de suports, Sánchez va sotmetre’s a l’hemicicle en una doble investidura fallida, pactada amb C’s, que va desembocar en segones eleccions el 26-J: 85 escons, el pitjor resultats de la història del PSOE.

Des de llavors, ha mantingut el seu ‘no’ a Mariano Rajoy i ha descartat l’abstenció dels socialistes per no caure en una “legislatura de xantatge”. La seva caiguda al Comitè Federal de l’1 d’octubre de 2016 va precedir l’abstenció del PSOE a la investidura de Mariano Rajoy i la creació d’una gestora que –mesos després d’aquell Comitè Federal- va acabar convocant les primàries dels socialistes. Amb el lema “Sí és Sí” Sánchez va recórrer l’Estat a la recerca del suport de la militància, que l’ha acabat avalant de nou. El líder del PSOE haurpa de decidir ara com actua respecte a uns quadres que el van foragitar, començant pel Grup Parlamentari al Congrés, que es va abstenir. De moment, el seu portaveu a la cambra baixa, Antonio Hernado, ja ha dimitit

El Primer Secretari del PSC, Miquel Iceta, ha qualificat d’”incontestable” el triomf de Pedro Sánchez a les primàries del PSOE i ha posat als socialistes catalans “a disposició” del nou secretari general per aconseguir “un congrés de cohesió i recuperar la il·lusió dels electors”. En roda de premsa a la seu del PSC després de la victòria de Sánchez, Iceta ha “felicitat a qui ha guanyat de forma incontestable”, al mateix temps que ha “agraït la feina” dels altres dos candidats, Susana Díaz i Patxi López.

“És un moment transcendent en la història del PSOE, en el qual el PSC vol contribuir de forma destacada, decisiva i compromesa. Des d’avui ens posem a la disposició del secretari general electe per preparar un magnífic congrés que sigui capaç d’aconseguir la cohesió dels socialistes i recuperar la il·lusió dels electors”, ha dit el líder del PSC.

Miquel Iceta ha celebrat que “s’obri una nova etapa en el PSOE, que ha demostrat que és el partit més democràtic d’Espanya”, i ha emplaçat Sánchez a “assumir la seva responsabilitat de construir una alternativa d’esquerra al PP”.

Pedro Sánchez guanya contundentement al Baix Llobregat, enduent-se el 78% dels vots 

A la capital del Baix Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, l’agrupació socialista ha fet públics els resultats oficials de les primàries:

Pedro Sanchez 53

Susanna Díaz 7

Patxi López 5

Aquesta tònica s’ha seguit a d’altres localitats, convertint en especialment contundent la victòria de Sánchez a la comarca.  Poveda ha manifestat la “nostra satisfacció amb el desenvolupament d’aquesta jornada de primàries, en particular al Baix Llobregat on més del 70% de companys i companyes van participar al llarg del diumenge votant a les seves agrupacions”.

En aquest sentit el Primer Secretari ha recordat que “el socialisme ha demostrat una vegada més que és un exemple a seguir en transparència i participació, per a la resta d’organitzacions polítiques” i ha valorat molt positivament “que aquest resultat, del que estem molts satisfets, significa l’adaptació del PSOE als nous temps i el compromís de Pedro Sánchez per fer un canvi en l’organització a l’hora de fer polítiques i una aposta per l’impuls de polítiques de progrés, socials i a favor de la ciutadania”.

Poveda ha fet palesa també “la satisfacció de l’executiva per el que ha estat una aposta contundent per la renovació i el canvi en les polítiques a l’Estat Espanyol” i ha assegurat que “creiem que el PP no ha de continuar governant”.

A la comarca del Baix Llobregat, amb una participació del 70%, Pedro Sánchez ha obtingut un resultat del 78% dels vots, Susana Díaz un 15% i Patxi López un 6%. Un fet que Poveda ha qualificat de “sense cap mena de dubte , una àmplia victòria al Baix Llobregat.”

Per últim, el Primer Secretari de la Federació, ha insistit en que “ara el repte del socialisme de l’estat espanyol és treballar tots conjuntament. És un resultat avalat per la militància i seria un error si algú vol tornar a dividir el partit i no posar-se a favor d’aquest resultat”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here