Les alcaldesses de Gavà, Raquel Sánchez, i d’Esplugues, Pilar Díaz, van recollir ahir la distinció de les seves ciutats com a “Ciutat de la Ciència i la Innovació 2016 ” que atorga la Secretaria General de Ciència i Innovació del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat a les ciutats que han apostat d’una forma clara i decidida per inversions en infraestructures innovadores científiques, tecnològiques i socials

L’acte es va celebrar dimecres al matí a Móstoles i va ser presidit per la Secretària d’Estat d’I+D+i, Carmen Vela, el Secretari general de Ciència i Innovació, Juan María Vázquez Rojas, i els alcaldes de Mòstoles i de Barakaldo, David Lucas Parrón, i Amaia del Campo Berasategi, respectivament, que integren la nova presidència de la Red Innpulso.

Dels 68 municipis espanyols que formen part de la Red Innpulso, cinc són del Baix Llobregat. Viladecans, Sant Feliu, Sant Boi, Gavà i Esplugues.

Amb la incorporació ahir al matí dels dos darrers, ja són els cinc municipis del Baix Llobregat que formen part de Red Innpulso, un fòrum per compartir recursos, informació i projectes innovadors. Creat el 2010 pel Ministeri d’Economia, des d’ara comptarà amb 68 ciutats, xifra que fa palesa una gran representació de la comarca.

Els alcaldes Carlos Ruiz (Viladecans), Jordi San José (Sant Feliu), Lluïsa Moret (Sant Boi), Raquel Sánchez (Gavà) i Pilar Díaz (Esplugues) han expressat la seva satisfacció i compromís amb Red Innpulso.Viladecans i Sant Boi formen part de la xarxa des del 2010 i Sant Feliu des de l’any 2014, mentre que Esplugues i Gavà s’hi van incorporar ahir

Gavà

Amb aquesta distinció, l’Ajuntament de Gavà passa a adherir-se a la Red Innpulso, de la qual formarà part com a membre actiu en els seus fòrums i grups de treball. Una incorporació que, segons vaafirmar  l’alcaldessa en la intervenció posterior a la recollida del guardó, “ens ha de permetre aprendre tots vosaltres i també poder aportar el nostre coneixement i experiència, en la nostra aposta a l’hora d’impulsar les nostres polítiques públiques i en el proveïment dels serveis a la ciutadania”.

Raquel Sánchez va afegir que aquest el procés d’avançar cap a una ciutat innovadora “hem repensat els serveis sota el prisma de la ciutadania per recollir i incorporar el coneixement generat més enllà de l’Ajuntament”. Va explicar que, fruit d’aquesta nova manera de fer, han sorgit programes com el Junts Fem Barri, el portal OpenData interactiu, la plataforma per recollir sol·licituds ciutadanes, l’app de Seguretat Ciutadana, l’espai de co-working, premis i iniciatives per promoure la creativitat i l’emprenedoria a les aules i el procés participatiu Made in Gavà per definir conjuntament amb el teixit empresarial l’estratègia de promoció econòmica de la ciutat. “Tots aquests projectes tenen un objectiu comú: enfortir i empoderar la xarxa entre ciutadania, entitats, empreses i sector públic per articular un territori cohesionat i un teixit social fort”, va afegir.

L’alcaldessa va tancar el seu discurs exposant l’estratègia futura de Gavà. “Tenim un model de ciutat basat en la sostenibilitat, la territorial, la mediambiental, la social i l’econòmica. Serà el nostre repte implementar aquest model sota el paraigua de la innovació i de l’impuls del govern obert. Què i com van lligats i no s’entenen l’un sense l’altre”.

Esplugues 

El projecte presentat per Esplugues inclou 53 actuacions i projectes d’innovació, 45 dels quals estaven vigents el 2016. 

Segons Pilar Díaz, a l’hora de concedir la distinció, “el ministeri ha tingut en compte els esforços de l’Ajuntament en innovar, obrir processos participatius, en transparència, aplicacions tecnològiques i en el foment de l’emprenedoria, entre altres aspectes”. 

“És un premi per a la ciutat”, va afegir l’alcaldessa, qui considera que “a Red Innpulso ens hi integrem per aportar, però també per aprendre”.

La memòria presentada per Esplugues també incloïa el pressupost en projectes innovadors del 2015, va ser de 1.066.266 euros, el 32,37% del capítol total d’inversions municipals.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here