“Si algun alcalde del PSC se salta la llei l’inhabilitarà la justícia” clamava Miquel Iceta a El País aquest mateix dilluns. I prosseguia remarcant la seva convicció de què cap càrrec electe socialista actuarà fora de la legalitat establerta

El líder del Partit Socialista a Catalunya feia referència a la data de l’1 d’octubre, per descomptat. I ajudava així a avivar la flama del debat municipal sobre la pregunta clau: Fins a on arribarà cada ajuntament? Una pregunta especialment important al Baix Llobregat, on, de 30 municipis, el PSC és a l’equip de govern de 18 d’ells.

Cal remarcar que les declaracions d’Iceta responen també a una voluntat de marcar les distàncies amb els partits sobiranistes. En especial amb el PDeCAT, ja que dies abans, Xavier Badia, el president del partit catalanista a les comarques de Barcelona, va anunciar a El Periódico que “no podien estar a un equip de govern que posa pals a les rodes a una cosa on ens ho estem jugant tot a nivell nacional. […] Hauríem de marxar del pacte local”.

Una de les incògnites més sonades és la d’Esplugues de Llobregat. Les inclinacions de l’alcaldessa Pilar Díaz (PSC) apunten a una reticència vers la consulta de l’1 d’octubre. Tot i així, el límit que ha marcat públicament és la legalitat.

Per tant, el tràmit a seguir és: esperar a la convocatòria oficial de la consulta sobiranista, demanar un informe al secretari municipal i si se’n deriva una il·legalitat en la cessió d’espais, expressar que no seran partícips, assegura Díaz. I s’espera que segueixin la mateixa línia els altres 15 municipis de la comarca que a l’octubre tindran un alcalde socialista.

En situació inversa es troben altres municipis com el de Molins de Rei. El lideratge és del PDeCAT, amb Joan Ramon Casals al capdavant, i el PSC ostenta càrrecs en regidories importants, com la del primer tinent d’alcalde, Xavi Paz. Ara bé, al haver-hi una posició dominant sobiranista no s’espera que s’arribi a trencar, sinó que sembla que el partit socialista deixarà fer.

En tot cas, la majoria de municipis esperaran a prendre una decisió ferma ja de cara al setembre, amb les vacances finiquitades i amb menys d’un mes de marge per a l’1 d’octubre.

El que és clar és que la proximitat de la data i els continus balls de posicions del Partit Socialista poden fer trontollar, o bé la posició uniforme del PSC davant la consulta, o bé alguns pactes de govern municipals.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here