“No tot s’hi val”. Aquest és el missatge que ha enviat el grup d’Esquerra Republicana de Catalunya al municipi de Corbera de Llobregat per justificar la seva sortida del pacte de govern amb el PSC. Després dels empresonaments de l’ex-vicepresident Junqueras i els set ex-consellers, el grup republicà ha decidit posar fi a l’acord que regia l’Ajuntament corberenc.

En declaracions a elbaix.cat, Montserrat Febrero, la cap de llista d’ERC municipal, ha aclarit que “tot i que la relació personal és molt bona” no poden estar a govern amb el PSC després que es “traspassin línies vermelles anti-democràtiques”.

En un comunicat a la pàgina oficial d’ERC Corbera a Facebook, Mercè Rocas, 3a tinent d’alcaldessa i presidenta de la secció local, sentenciava que “el PSC és còmplice” de la repressió judicial “de caràcter marcadament polític” que l’Estat ha aplicat a Catalunya. I, després d’haver omplert el “got de la qualitat democràtica” amb la intervenció policial de l’1-O, l’aplicació del 155 i l’entrada a presó de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, l’empresonament dels consellers i el vicepresident cessats ha estat “la gota que ha fet vessar el got”. Sobretot, remarca el text, per “l’especialment dolorosa” col·laboració del PSOE-PSC.

La decisió del trencament republicà es va decidir en dues assemblees internes. A la primera, el resultat va ser igualat. I tant Febrero com els altres tres regidors van anunciar que, de mantenir el pacte, renunciarien a la seva posició. A la segona, es va decidir la ruptura definitiva amb el Partit Socialista de Catalunya a Corbera.

 Tammateix, el comunicat a Facebook clarifica que el pacte de govern havia estat “molt còmode” fins ara i que s’havia aplicat “gran part del programa” acordat. Per aquest motiu, la número 1 d’Esquerra ens ha assegurat que “no faran la punyeta” i, arribat el cas, votaran a favor dels pressupostos perquè el més important és donar “continuïtat” als projectes engegats.
D’aquesta manera, el Partit Socalista a Corbera queda en minoria amb els seus quatre regidors, un de Moviment pel Canvi i un del Grup Independent. Un total de sis regidors dels disset que formen el consistori, i a tres dels nou que es necessiten per governar en majoria. I es posa fi així a un pacte que havia permès que al 2015-17 governés Montserrat Febrero (ERC) i al passat juny agafés el relleu a l’alcaldia Rosa Boladeras (PSC).

Tot justificant l’exepcional decisió, Febrero ha etzibat que el seu “poble és Corbera, però també Catalunya”. I tot i que ha desmentit que hi hagi hagut pactes anteriors per a formar un nou govern municipal alternatiu, no ha descartat cap escenari futur. “Encara hem de parlar amb la resta de partits”.

 De fet, ha confirmat que la CUP és l’únic partit que ja ha activat una ronda de contactes amb els diferents grups municipals i que, en aquella primera conversa, es van oferir per a formar un possible govern “fidel a la República”. Una conversa on els anticapitalistes es van mostrar “oberts a entrar a govern”, sense imposar el seu programa i acceptant els pressupostos, sempre i quan es respecti el mandat sobiranista.

En aquesta línia, Montserrat Febrero ha insistit en que no s’ha pres cap tipus de decisió, tot i que ha descartat de manera fulminant cap acord amb el PDeCAT. Segons se’ns ha comunicat, el distanciament i desacord amb l’antic company de govern i actual líder del partit demòcrata a Corbera, Èric Blanco, és total.

D’aquesta manera, amb la decisió de sortir del govern dels republicans corberencs, el PSC torna a perdre el recolzament a un altre dels seus municipis al Baix Llobregat. I es confirma que, contràriament al que reclamava el secretari del PSC comarcal, Antoni Poveda, les polítiques nacionals han interferit de manera decisiva en els governs municipals.

La setmana passada es va anunciar la desvinculació del pacte de govern a Gavà per part del regidor convergent Antoni Rafanell. Aquest mateix dilluns, l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (PDeCAT), anunciava el trencament definitiu amb els socialistes molinencs. I ara, Corbera.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here