La Comunitat de Regants del Canal de la Dreta del Llobregat se senten “marginats” de la presa de decisions sobre la gestió de l’aigua al delta del riu i reclamen poder participar-hi activament

Volen implicar-se, apunten, en la solució dels problemes derivats de la sobre explotació, la contaminació i la intrusió de les aigües del mar a la zona del delta. En aquesta línia, l’estiu passat els regants ja van demanar ser incorporats a la Comunitat d’Usuaris d’Aigües de la Vall Baixa i Delta del Llobregat (CUADLL), organisme que agrupa els sectors d’abastament d’aigua, la indústria, els serveis i l’agricultura.

Amb tot, no se’ls va acceptar i es van modificar els estatuts de manera que els usuaris d’aigües superficials han quedat exclosos d’aquesta entitat. exigeixen de nou tenir veu i vot, de manera que han presentat un extens document d’al¿legacions a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en nom dels 578 titulars, regants i usuaris de les aigües superficials de la zona dreta per a què es reconsideri la seva entrada.

La Comunitat de la dreta del riu -que engloba els municipis de de Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Sant Joan Despí, Sant Boi, el Prat i Viladecans- recorda que aplega una superfície de reg de 1.100 hectàrees, de manera que és el segon usuari d’aigües més important del delta del Llobregat, després de la companyia Aigües de Barcelona.

Alhora, apunta que molts regants també són usuaris d’aigües superficials i subterrànies perquè tenen pous per prevenir la sequera en èpoques en què el canal no porta suficient aigua.En aquest sentit, els regants de la dreta del riu defensen que l’ús conjunt de les aigües superficials i subterrànies és “un dels principis bàsics de la gestió hidrològica”, de manera que consideren “fonamental” poder ser als òrgans de decisió per “ajudar a protegir de forma íntegra el sistema hidrològic del delta, sotmès a tota mena de pressions per l’activitat humana, agrícola i industrial”.

Com a exemple de la utilitat que pot tenir la gestió conjunta, els regants senyalen el cas en què l’ACA, en nom de la CUADLL, ha demanat aigua als regants per recarregar l’aqüífer, en comptes de fer pujar l’aigua des de la depuradora del Prat de Llobregat fins a Pallejà -que hagués estat més costós-.Per tot plegat, la Comunitat de Regants del Canal de la dreta del riu exigeix poder formar part de la CUADLL, considerant que no ser-ne membre “vulnera els principis de la protecció de la massa hídrica de la Vall Baixa i Delta del Llobregat”.

Alhora, el president de la comunitat, Joan Estruch, adverteix que la modificació d’estatuts amb què se’ls va excloure podria ser il¿legal perquè no s’haurien respectat els procediments i les majories requerides en aquest tipus d’aprovacions.

Estruch defensa que la participació dels regants de la dreta permetria preservar els interessos de tots els usuaris en cada decisió que es prengui. “Quan s’elaboren els criteris de preservació de les reserves subterrànies i de la seva qualitat, difícilment es pot prescindir de les aigües superficials”, conclou la Comunitat.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here