És previst que aquest dilluns comencin la intervenció al carrer de l’Església, on s’hi ha de fer obres de remodelació. L’objectiu és buscar vestigis de l’antic paviment de còdols. Posteriorment s’actuarà a la Torre del Rellotge, previ a les obres de millora d’un dels símbols d’Olesa

Aprofitant les obres de remodelació del carrer de l’Església i de la torre del Rellotge, l’Ajuntament d’Olesa ha encarregat una intervenció arqueològica en aquests dos espais ubicats en ple Nucli Antic i a tocar el que va ser el nucli fundacional d’Olesa de Montserrat, és a dir, l’església i l’antic castell d’Olesa, per intentar trobar nous vestigis de la història olesana. Un cop feta una primera intervenció, l’equip arqueòleg també farà un seguiment de les obres per tal de vetllar de qualsevol troballa que pugui aparèixer. És previst que la primera intervenció arqueològica, al carrer de l’Església, arrenqui aquest proper dilluns.

El carrer de l’Església era l’únic del Nucli Antic on encara no s’havia fet cap tipus d’intervenció per adequar-lo a la línia estètica que tenen la resta de carrers del barri. Ara s’hi faran tasques de renovació del clavegueram i s’hi instal·larà un nou paviment, que tindrà diversos tons cromàtics en sintonia amb la Torre del Rellotge.

Per la seva banda, el projecte de remodelació de la Torre del Rellotge, que és Bé Cultural d’Interès Nacional, inclou la construcció d’una nova escala a l’interior que, a més de facilitar el correcte manteniment del conjunt, permeti la visita pública esporàdica a l’edifici, així com pujar a un mirador habilitat per gaudir de les magnífiques vistes. Tanmateix, atesa la reconeguda rellevància històrica de la Torre, s’ha elaborat un projecte global que avalua tot l’edifici en el seu conjunt i que inclou també la restauració de les façanes exteriors i del terrat.

Abans d’iniciar els treballs d’aquestes dues intervencions, incloses dins el projecte de la Llei de barris, s’hi farà una intervenció arqueològica. El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olesa, Xavier Rota, ha destacat que aquesta intervenció arqueològica era obligada donat que tant el carrer de l’Església com la Torre del Rellotge són un espai molt sensible del Nucli Antic. El que es farà a partir de la setmana vinent al carrer de l’església, el primer indret on s’actuarà, seran tres cales preventives per saber què hi ha al subsol, i que donaran informació no només de la fonamentació de les cases, sinó també de paviments antics que hagi tingut el carrer.

Es tracta d’una intervenció arqueològica que vol evitar que un cop començada l’obra de remodelació del carrer de l’Església aquesta s’hagi d’aturar. I és que, sent un indret tan proper al nucli fundacional d’Olesa, i per tant, a l’antic castell d’Olesa, es creu que es poden trobar paviments antics de còdols i fins i tot algun vestigi de la que havia estat la muralla d’Olesa. Si es troba algun d’aquests vestigis, ha dit el regidor, “s’haurà de documentar i veure com es pot integrar en el carrer”.

La intervenció arqueològica al carrer de l’Església no només es farà prèvia a les obres de remodelació, sinó també un cop iniciats els treballs, dels quals l’equip arqueològic farà un seguiment, especialment quan es facin les rases per al pas dels serveis.

Un cop s’hagi actuat al carrer de l’església, la intervenció arqueològica es traslladarà a l’interior de la torre del Rellotge. En aquest cas, es vol cercar el mur antic on està adossada la paret cega de la torre que dona al cantó de la rectoria, i determinar l’antiguitat d’aquest mur, que pertanyia a l’antic castell d’Olesa.

El regidor de Cultura, Xavier Rota, ha destacat que la torre del Rellotge és dels element del patrimoni local amb més simbolisme, i per aquesta raó és important no només recuperar l’espai a nivell estructural, sinó també fer una musealització de l’espai.

En aquest sentit, dins la Torre del Rellotge es poden destacar tres espais que van tenir un ús concret fa anys.

Així, es pot destacar la vessant de la torre com a presó que formava part de l’antic castell, també com a escola i la part que acull la maquinària del rellotge que dona noma  la torre. A més, tots els espais tenen un seguit de grafits antics que també és interessant estudiar.

El director d’aquestes intervencions, l’arqueòleg Oriol Achon, ha destacat la importància que té que els ajuntaments apostin, com ho fa el d’Olesa des de fa uns anys, per fer aquestes prospeccions arqueològiques en aquells espais d’interès que són objecte d’obres, com per exemple també es va fer en el seu moment a la plaça de la Cendra. Segons Achon, “conèixer la teva pròpia història facilitarà promocionar aquests espais”.

És previst que la primera intervenció arqueològica, al carrer de l’església, arrenqui la setmana vinent.

Restitució de l’antiga portalada de l’Església

D’altra banda, un altre projecte aprovat i inclòs també a la Llei de barris és el de restitució de la portalada renaixentista de l’església de Santa Maria a la seva posició originària, a la façana sud-est, a la plaça Nova, d’on va ser desmuntada l’any 1967. Fins ara, les peces conservades provinents del desmantellament (que representen, aproximadament, un 50 % del total) estaven custodiades al magatzem de la Brigada Municipal.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here