El primer i més freqüent error és netejar la ferida amb aigua dolça, cosa que multiplica la potència del verí

La presència de meduses a les platges catalanes està sent aquest any una mica més important que la d’anys anteriors degut a les altes temperatures, que afavoreixen la proliferació d’aquests invertebrats. El primer que cal tenir en compte si estem dins l’aigua i veiem alguna medusa és que “no s’ha d’intentar espantar-les, primer perquè som nosaltres els que estem en el seu hàbitat natural, i segon perquè és més probable que ens piquin”, tal i com ens explica Jesús Bonassi, que és el coordinador de salvament i socorrisme de Gavà Mar.

De fet, és important incidir en el primer punt, que molts banyistes no el tenen en compte “i es dediquen a treure meduses de l’aigua per oci, jo sempre recomano que això no es faci perquè mai s’ha de treure a cap animal del seu habitat natural, menys quan aquest habitat és marí perquè l’estem matant”.

Si tot i això acabem rebent la picadura d’una medusa, hi ha una cosa que mai s’ha de fer i que malauradament moltes persones fan: “La picadura d’una medusa mai s’ha de rentar amb aigua dolça, molta gent el primer que fa és anar a les dutxes a netejar-se la ferida, o es tiren a sobre aigua d’alguna ampolla que porten a sobre, però això no s’ha de fer mai perquè l’aigua dolça multiplica l’efecte del verí”.

L’única solució davant la picadura d’una medusa és, doncs, “aigua de mar, de fet nosaltres aquí tenim una barreja d’aigua de mar i amoníac per calmar les picadures perquè no es pot tractar en primera instància amb cap altra cosa, després a la farmàcia ja es poden trobar pomades però la picadura encara hi és, així que el primer que s’ha de fer es rentar la ferida amb aigua salada durant uns 20 minuts o mitja hora, i després hi haurà un lleuger dolor però en un termini de 24 ó 48 hores s’anirà”.

La varietat de medusa més comú a la platja de Gavà és la Rhizostoma pulmo o Born blau, que pot arribar a tenir un diàmetre d’uns 40 centímetres, el que la converteix en una de les meduses més grans de la costa mediterrània espanyola. No té tentacles però sí vuit braços gruixuts que deixen anar una saliva que és igual d’urticant que la seva picada. En menor quantitat també es pot trobar la Pelagia noctiluca o Medusa luminescent, que té una picada “més greu que la de la Rhizostoma pulmo, ja que els seus tentacles es poden pegar i fer una ferida molt important, fins i tot amb pèrdua de pell”.

Per saber l’estat de la platja en relació a les meduses, Bonassi recomana “preguntar-nos a nosaltres, els socorristes, i mirar quina bandera oneja tenint en compte que, quan hi ha moltes meduses, a banda de la bandera de color corresponent pot haver-hi una blanca amb meduses pintades de color violeta que alerta d’aquesta situació”.

Font: Ajuntament de Gavà (ACN)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here