El baixllobrgatí Josep Miret ‘Fakir Kirman’ (Cornellà de Llobregat, 1946), també conegut com a “l’home-volcà”, ha guanyat el premi Zirkòlika a la millor trajectòria de circ, segons ha anunciat aquest divendres l’organització. En la que és la primera edició d’aquest reconeixement, els premis Zirkòlika destaquen els 54 anys de carrera ininterromputs i el seu treball, “únic en el panorama de les arts escèniques a Catalunya”.

Destaquen la gran popularitat d’actuacions com els números de llits de claus amb els que va aconseguir el premi rècord Guiness l’any 2001. Per la seva banda, el nou espectacle còmic de malabars i manipulació d’objectes ‘Mr. Alret’, de la companyia Moi Jordana, ha guanyat el premi Zirkòlika de votació popular 2018 amb un 27% dels vots. La participació d’enguany ha batut el rècord amb 1.038 vots.

El premis es lliuraran, juntament amb la resta de categories, durant la Nit de Circ que se celebrarà el 19 de desembre per primer cop al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. Els guardons, creats el 2010, tenen l’objectiu de “donar un reconeixement i una visibilitat a totes les creacions que recorren els teatres, festivals i els carrers de Catalunya”. Entre les categories que s’han ampliat per l’edició d’enguany, hi ha la de millor trajectòria, que s’ha endut Fakir Kirman per la seva carrera farcida de números amb foc, perforacions i encanteris de serps, entre múltiples exercicis de faquirisme.

Kirman va obtenir el premi aplaudiment Sebastià Gasch l’any 1982 i l’any 2016 una menció honorífica al festival de màgia Memorial Li-Chang de Badalona. També se’l coneix per les seves aparicions a programes de televisió de TV3, TVE i Tele 5, entre d’altres.Aquest divendres també s’ha donat a conèixer el Premi Zirkòlika de votació popular, que rebrà la companyia Moi Jordana per ‘Mr.Alret’. L’espectacle es va estrenar a la sala Plana de l’Om de Manresa l’any 2017 i està protagonitzat per Moi Jordana (Sallent, 1974). Es tracta d’un espectacle familiar de circ clàssic amb dosis de contemporaneïtat, dirigit per Jordi Girabal, que gira al voltant d’un personatge excèntric. S’ha imposat amb un total de 277 vots, dels 1.038 emesos per professionals del circ, periodistes culturals i aficionats, batent així el rècord de participació d’aquesta votació popular.

En total, s’han votat 54 espectacles presentats a Catalunya durant l’últim any. Han aconseguit més de 50 vots els espectacles ‘Koselig’ i ‘Rojo’, de les companyies Capicua i Mireia Miracle, respectivament, ‘Set Up’ de Los Barlou i ‘El Senyor de les Baldufes’ de Penélope i Aquiles. També els espectacles del còmic Javier Ariza ‘Antes es mejor’ i ‘The best of de worst’. Aquests dos premis es lliuraran, juntament amb la resta de categories dels Premis Zirkòlika i del 5è Gran Premi BBVA Zirkòlika, durant la Nit de Circ 2018 del proper 19 de desembre, que inclourà també l’estrena de l’espectacle ‘Under. Històries sota terra’.

Font: ACN 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here