Diversos sindicats de presons s’han mostrat satisfets per la dimissió del director de Brians 1, Josep Font, ja que feia temps que es queixaven de la seva gestió del personal, a qui consideren que “perseguia”

Així, han assegurat des de Sant Esteve Sesrovires, que Font ha tingut problemes amb els treballadors a tots els centres que ha dirigit anteriorment i n’havien demanat la dimissió des de feia mesos. No obstant això, han retret a la consellera de Justícia, Ester Capella, que vinculi les amenaces a Font amb l’oposició dels sindicats a col·locar més càmeres de seguretat, cosa que ells neguen. A més, han lamentat les pintades contra Font.

Per a CCOO, tant en l’escrit del dimitit director, diumenge passat, com durant l’entrevista de la consellera s’han “lliscat manipulacions, mentides i exageracions”, per mitjà de les quals s’ha realitzat una “ocultació conscient” de la situació real del centre i dels antecedents que han portat a la dimissió de Font.La situació “era absolutament insostenible”, la plantilla se sentia “maltractada”, sense cap suport per part de la direcció, “atacada i fins i tot perseguida sense que realment hi hagués raons objectives”.

El clam era “general i transversal”, afectant tots els col·lectius per igual. Aquest dimecres mateix, per exemple, els mestres de Brians 1 tenen una reunió per denunciar l’actuació de Josep Font, generant una “unanimitat total” en el rebuig de la gestió de Font per part de tots els treballadors. Aquesta situació ha portat a baixes laborals “massives” en el centre, comandaments intermedis inclosos, de tots els col·lectius, “senzillament per no poder aguantar més la situació d’estrès i ansietat”.

La causa principal d’aquesta situació, segons CCOO, ha estat la “completa incompetència” de Font com a gestor de recursos humans. “Aquesta incapacitat de Font, la seva manca d’habilitats socials bàsiques i nul·la intel·ligència emocional per a gestionar una plantilla ja es va demostrar en el passat en els centres penitenciaris de Lledoners i Puig dels Basses, dels quals va ser director. Ara ha esclatat amb tota la seva intensitat en el CP Brians 1”, assegura el sindicat.

De manera subsidiària s’han produït “errors gravíssims de gestió, fins i tot pot ser delictius”. Així, per exemple, va posar junts al primer mòdul mixt del sistema penitenciari català internes amb interns condemnats per delictes sexuals, prohibit pel reglament penitenciari, i sense que hi hagués cap manual d’organització i funcionament posant els treballadors en una situació “d’inseguretat jurídica”. Sota la gestió de Font, es va produir l’eliminació d’un mòdul de dones a Brians 1, concentrant-les totes en un únic mòdul, “empitjorant greument” la situació de les dones empresonades a Catalunya. “Això ha generat un retorn a la situació de fa vint anys, fent palesa la discriminació en les polítiques de perspectiva de gènere que pateixen les dones al sistema penitenciari català” asseguren.

Font també hauria demostrat una incapacitat de gestionar adequadament les situacions regimentals de conflicte que s’han produït en el centre, la qual cosa ha generat una “situació d’inseguretat manifesta percebuda de manera aguda pels treballadors dels mòduls”, diu CCOO. Els sindicats van intentar mediar en tres reunions al maig i es va arribar a un compromís d’intentar reconduir la situació per part del director. “Per desgràcia no ha estat així i la situació, lluny de millorar, ha empitjorat fins a un nivell autènticament crític que ha forçat de manera inevitable la dimissió del director”, conclou.

Sobre el fet que la consellera Capella hagi insinuat que les amenaces de Font són perquè volia posar més càmeres, CCOO diu que els treballadors penitenciaris catalans són “els màxims defensors de la legalitat” perquè aquesta defensa redunda sempre en el seu benefici i el del sistema. “Les càmeres mai són un perill sinó una ajuda en el nostre treball, i també una defensa davant les denúncies falses i les agressions que contínuament sofrim”.”Tot això es tracta d’una cortina de fum, orquestrada des de l’administració, a la qual ha accedit la mateixa consellera Ester Capella.

D’aquesta manera, carregant de manera irresponsable i injusta contra els treballadors, oculten la nefasta gestió de Font i part del seu equip directiu”, finalitza. CCOO recorda la manca de plantilla i diu que Holanda, amb més de 10.000 interns té 54 centres penitenciaris. Catalunya, amb gairebé 8.500 presos, només té 13 centres “després del lamentable tancament polític i sense centre substitut de la presó Model de Barcelona”.

Segons el sindicat CSIF, majoritari a les presons catalanes, “cal tenir en compte que més del 40% de la plantilla de Brians 1 està de baixa i han demanat suport psicològic, cosa que ha col·lapsat el servei que té la Generalitat”. “Aquest director sotmetia a amenaces directes els seus treballadors i els ha coaccionat sistemàticament; pels set centres per on ha passat, sempre ha creat una gran conflictivitat amb els seus subordinats portant a terme una política de fiscalització permanent, a través d’amenaces als seus funcionaris, canvis de serveis aleatoris i injustificats o amenaces de destitució cap a comandaments”.

“Josep Font ha estat el ‘cavall d’Àtila’ del sistema penitenciari català: allà per on ha passat ha protagonitzat innombrables enfrontaments, obrint expedients disciplinaris als funcionaris i fent augmentar el nombre de baixes psicològiques de manera exponencial”, afegeix el sindicat en un comunicat. Font ha dirigit Quatre Camins, Joves de Barcelona, Lledoners, Puig de les Basses, l’antiga Model, i fins ara Brians 1.

El sindicat recorda que en els primers vuit mesos de l’any, les dades mostren que les agressions greus a les presons catalanes han augmentat un 21,4%, les lleus un 34,2% i les temptatives un 2,4%. Un funcionari és agredit cada dia i mig per un intern a Catalunya. Entre els centres més conflictius hi ha Brians 1.”Font ha incomplert tots els compromisos pactats amb les forces sindicals i va tornar a desprestigiar i desqualificar greument als professionals penitenciaris dels tres àmbits: rehabilitació, oficines i interior”, diu CSIF.

“La dimissió del director Font no acaba amb el problema laboral dels funcionaris de presons, però és un primer pas. Esperem que el director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, deixi de banda el seu immobilisme, sigui conscient de la nostra capacitat per reivindicar els nostres drets i eviti el col·lapse de tot el sistema penitenciari català”, acaba. Segons UGT i ACAIP, la dimissió és una “destitució encoberta” però lamenten que Capella vinculi la decisió amb la instal·lació de càmeres de seguretat.

Tots els sindicats estan a favor de les càmeres, i només es queixen d’una que grava el despatx dels funcionaris, cosa que, segons ells, qüestiona la seva feina i vulnera la seva intimitat. “UGT Presons estem a favor de la modernització de centres actualment obsolets, com ara Brians 1, Quatre Camins, Ponent i Dones, i les càmeres de videovigilància, enteses com a eina de treball, ajudaran a garantir la seguretat i la integritat física tant dels interns com dels treballadors dels centres penitenciaris”, assegura en un comunicat.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here