Aquesta tradició de Sant Antoni amb la benedicció dels animals tindrà lloc a la nostra ciutat el proper 3 de març

L’entitat dels Tres Tombs de Gavà, prepara, un any més, però amb la mateixa il·lusió la Festa dels Tres Tombs, tan típica de Catalunya, i que des de fa 6 anys s’ha recuperat, a la nostra ciutat.

La celebració, marcada sobretot per la benedicció dels animals, és tradicional del 17 de gener, per Sant Antoni, però, avui dia, on la pagesia és un sector menys nombrós i ja no treballen la terra amb animals, per cercar cavalls cal recórrer a les hípiques i per poder cobrir totes les peticions dels pobles cal diversificar els dies. A Gavà ja ha quedat instaurat que es farà cada primer diumenge de març.

La concentració dels participants es farà entre les 10 i les 11.30 hores a l’esplanada situada a prop del cementiri i, tot seguit, passarà per l’avinguda de Joan Carles I i el passeig de Joan Maragall fina a l’església de Sant Pere.

En aquest punt, i en finalitzar la missa de dotze, les mascotes seran beneïdes pel mossèn. A continuació, el seguici es dirigirà fins al parc de la Torre Lluc indret on se celebrarà una festa amb la participació de les entitats de la ciutat vinculades, d’una manera o altra, amb la cultura popular. També hi haurà venda de tortells.

Cal remuntar-se molts segles enrere per trobar els orígens dels Tres Tombs. Els romans solien fer passejades circulars amb animals al voltant dels temples per tal que els déus els fossin propicis. Una cerimònia que els musulmans encara practiquen, mantenint viva la tradició de fer set tombs al voltant de la Ka’ba, un objecte de veneració dels àrabs des dels temps anteriors a Mahoma.

A Catalunya, segons documenta Joan Amades en el Costumari Català, també es practicaven cerimònies semblants.

Font: Ajuntament de Gavà (el Bruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here