Bargalló diu que “la voluntat és que al llarg de la legislatura els plans puguin arribar a tots els àmbits comunitaris del país”. Entre els cinc municipis hi ha els baixllobregatins d’Esplugues i Sant Vicenç dels Horts

El departament d’Ensenyament ha engegat una prova pilot per ampliar els Plans Educatius d’Entorn (PEE) dels 0 als 20 anys. Ho ha anunciat aquest divendres el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, en un acte en el qual ha estat acompanyat per representants dels municipis que participaran la prova, que són l’Hospitalet de Llobregat, Tàrrega, Ripoll, Sant Vicenç dels Horts i Esplugues de Llobregat. Bargalló ha apuntat que es tracta del “primer pas” per universalitzar els plans per garantir l’èxit educatiu dels alumnes i que la voluntat és que s’estenguin a més municipis. “La voluntat és que al llarg de la legislatura els plans puguin arribar a tots els àmbits comunitaris del país”, ha remarcat Bargalló.

Els plans s’impulsaran en els cinc municipis el pròxim curs i tindran una durada de dos anys. Amb l’objectiu que aquest sigui el “primer pas per universalitzar-los arreu del país”, en paraules del conseller d’Ensenyament, el nou model també aposta per un contínuum educatiu que faciliti la continuïtat i transició educativa.

Bargalló ha justificat l’ampliació de l’edat dels 0 als 20 anys en el fet que l’etapa 0-3 és “fonamental” per “prevenir” el futur abandonament escolar. En aquest sentit, es crearan espais familiars on els infants acompanyats d’un adult compartiran joc i socialització i s’oferirà a les famílies acompanyament en la criança dels fills. Pel que fa a l’educació postobligatòria, els plans volen posar l’accent en l’acompanyament i l’orientació dels alumnes, una tasca que Bargalló ha assenyalat que no es fa “suficientment” en l’actualitat.

“L’objectiu és que tothom quan arribi als 20 anys tingui una formació que li permeti inserir-se de manera personal, social i laboral”, ha subratllat el conseller d’Ensenyament. Bargalló ha dit que s’han escollit aquests cinc municipis perquè representen “realitats molt diferents” i ha emfatitzat que els PEE, que es van crear l’any 2005, són una proposta contra la segregació educativa i l’absentisme.

Actualment hi ha 128 plans en marxa a 109 municipis, fet que suposa la participació de 1.293 centres i 408.955 alumnes en el curs 2017-2018. El conseller d’Ensenyament ha assegurat que el pressupost dels plans és de 1,3 MEUR. Ha reconegut que el pressupost proposat pel Govern preveia incorporar més personal al projecte, però que amb la pròrroga pressupostària no es podrà fer. “Desitgem que la pròrroga sigui provisional i anirem ampliant”, ha apuntat.

“Estem convençuts que l’educació és clau”Prèviament al conseller d’Ensenyament, han intervingut representants dels municipis que participaran en la prova pilot dels PEE. L’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha apuntat que el municipi és un “laboratori” que tant Europa com el món està “mirant” després dels atemptats de l’agost del 2017. “Estem convençuts que l’educació és clau perquè no torni a passar en el futur”, ha assenyalat.

L’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich, ha assegurat que “per educar un sol infant cal tota la societat”. Al seu torn, l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, ha afirmat que “per educar un infant es necessita el centre educatiu i la família, però també tota la ciutat” i que l’èxit educatiu contribueix a la “cohesió de la ciutat”.

Finalment, l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha remarcat que amb aquesta prova pilot els PEE volen “anar més enllà” i ha emfatitzat que “l’educació és la base perquè avanci la societat”, mentre que el regidor d’Educació de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, Jaume Graells, ha subratllat la importància “d’agafar les millors idees” de cada municipi en l’àmbit educatiu i de combatre l’abandonament escolar perquè no es converteixi en un “esclat social en els pròxims anys”.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here