Corre en gran’ suma un miler de participants en una edició dedicada a l’ELA

Prop de mig centenar d’interns del centre penitenciari Brians 2 han estat els artífexs de la cursa ‘Corre en gran’ que s’ha celebrat aquest diumenge a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), amb un miler de participants. L’esdeveniment va néixer ara fa un any com a una activitat que vol anar molt més enllà de l’esport. “Vam pensar que seria una bogeria però ha estat una gran manera de traspassar fronteres”, ha explicat a l’ACN William Rodríguez, un dels reclusos membre de l’organització, orgullós del resultat aconseguit.

En paral.lel als beneficis morals i penitenciaris que l’esdeveniment aporta als presos, la cursa també té una vessant solidària: aquest any la recaptació aconseguida amb les inscripcions es destinarà a la investigació de l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica).

Preparar els dorsals, els cartells, els trofeus, els punts d’avituallament i la recerca de patrocinadors han estat processos que els organitzadors han fet des de dins el centre durant els últims mesos. Tota una logística que els ha servit per “treure molt més suc a l’esport que no només la part merament finalista”, com ha destacat Maria Esparza, tècnica esportiva de Brians 2 i ideòloga de la cursa ‘Corre en gran’. “No és només fer esport, sinó fer un equip i anar tots a una per aprendre moltes coses”, ha afegit.

Aquesta idea la comparteix plenament William Rodríguez, que assegura que l’esport en si ja és una gran via d’evasió que ara ha vist ampliada gràcies a l’organització de la cursa. A la idea inicial d’Esparza, s’hi va sumar l’any passat Rodríguez i sis presos de Brians 2 que han encapçalat el projecte i organitzat les tasques amb la col.laboració de desenes d’altres reclusos.

La seva implicació els ha permès gaudir de beneficis penitenciaris i incrementar els permisos terapèutics i lúdics fora de la presó.Trencant prejudicisRodríguez ha assegurat que, quan van engegar la maquinària ara fa un any, tenien “por” de quina seria la resposta de la gent davant una cursa organitzada per presos. Els temors, però, es van esvair ràpid i de seguida van aconseguir reunir prop de 900 participants. “Nosaltres mateixos ens havíem posat prejudicis”, ha reconegut, orgullós de la mobilització aconseguida durant dos anys consecutius.

Instants abans d’iniciar la cursa d’aquest diumenge, Rodríguez es mostrava il•lusionat i expectant en la seva estrena a l’esdeveniment a peu de carrer, ja que l’any passat no va disposar de permís pel dia de la competició. Tot i no haver-hi pogut participar ara fa un any, ha recordat perfectament la sensació que va tenir. “Jo soc a la presó perquè vaig cometre un error del qual n’estic penedit, però fa un any va venir a veure’m la família i em va dir que se sentien orgullosos de mi per haver organitzat la cursa”, ha relatat, assegurant que això el va fer sentir com un “autèntic guanyador”.

A peu de carrer, a Rodríguez aquest any l’han acompanyat prop de mig centenar de presos de Brians 2 que també han viscut de prop la cursa, bé sigui com a corredors o com a voluntaris, mentre també s’hi han apropat reclusos d’altres presons. Junts han protagonitzat un primer tret de sortida on també han participat familiars d’infants malalts d’ELA. Al grup l’ha seguit un equip de l’entitat Egoísmo Positivo, que treballa per la integració de persones disminuïdes en el món esportiu, i a la qual s’hi ha sumat aquest diumenge l’ex president del FC Barcelona, Sandro Rosell.

Finalment, un seguici de prop de 800 participants han omplert els carrers de Sant Esteve Sesrovires, amb les conselleres Ester Capella i Alba Vergés tancant el recorregut a peu.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here