“Des del compromís republicà, com a pres polític i per imperatiu legal”; aquestes han estat les paraules d’Oriol Junqueras al prendre possessió del càrrec de diputat del congrés.

Oriol Junqueras, ha pres possessió juntament amb Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. Per la seva banda, Raül Romeva ho ha fet al senat. La reacció del congrés a les paraules de l’ex alcalde de Sant Vicenç dels Horts han provocat que gairebé no fos possible escoltar-lo, els diputats de VOX  i Ciutadans inclús han colpejat els seus pupitres cada vegada que algun membre d’ERC o JxCat prometia el càrrec.

https://twitter.com/junqueras/status/1130809696858906624?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1130809696858906624&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.elperiodico.cat%2Fca%2Fpolitica%2F20190521%2Fjurament-politics-presos-electes-7465735

Les fórmules que els diputats independentistes han fet servir durant les seves preses de possessió ha desagradat al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que ha reclamat a Batet que “actués” contra els independentistes. Batet ha senyalat que no interrompria la fase de presa de possessió dels càrrecs però un cop acabada li ha permès a Rivera fer el seu acatament en el que ha dit “ Heu vingut a trepitjar aquesta cambra, però no ho aconseguireu”.

La sessió constitutiva, tan del Congrés com del Senat, ha deixat diferents imatges, la més rellevant, la dels presos polítics entrant a la cambra. Ho han fet a les 8.40h del matí, acompanyats de policies de paisà. En la sessió s’ha votat la composició de les meses de les dues cambres a més de dur a terme la presa de possessió acatant la Constitució.

La socialista Meritxell Batet ha estat escollida presidenta del Congrés, i el seu company de partit Manuel Cruz ho ha estat del Senat.

Salutacions cordials i emotives

Una de les imatges més destacades s’ha produït quan Oriol Junqueras s’ha apropat a saludar a Pedro Sánchez. Durant la votació de les secretaries de les meses els dos parlamentaris han tingut una trobada més extensa. Segons testimonis citats per Europa Press, a la pregunta de Sánchez per com estava, Junqueras ha respost “Hem de parlar”. Sánchez ha mantingut una breu conversa també amb Jordi Sànchez i Josep Rull. Junqueras també s’ha aturat a parlar amb Pablo Iglesias, líder de Podem. Han entrat a l’hemicicle entre aplaudiments i les salutacions i les abraçades han estat continues, davant l’incomoditat d’Inés Arrimadas i Albert Rivera. A la sessió d’aquest dimarts no hi ha seients predeterminats, i Turull, Rull i Sànchez s’han assegut a la mateixa filera que Iglesias, Montero i Asens.

A la tribuna s’hi ha pogut veure Roger Torrent, president del Parlament i Pere Aragonès, vicepresident de la Generalitat.

La votació

 Erc ha emès un vot nul per a la presidència del Congrés, ja que han dipositat una papereta on hi havia escrita la paraula “llibertat” acompanyada d’un llaç groc. Junts per Catalunya han votat en blanc. Meritxell Batet ha obtingut en primera votació 175 vots, un menys que els necessaris per obtenir majoria absoluta. Al Senat, Manuel Cruz ha estat escollit en primera votació ja que el PSOE hi té majoria absoluta.

La tornada

Un cop acabada la sessió els cinc polítics han tornat cap a la presó de Soto del Real on s’hi troben des que va comença el judici al Tribunal Suprem que es reprendrà aquest dimecres. Els presos ara estaran a l’espera de la decisió de la mesa del Congrés en relació a la suspensió o no de les funcions dels diputats electes en presó preventiva, una decisió que el Suprem va delegar. PP i Ciutadans demanar que se’ls suspengui tan bon punt hagi començat la legislatura, Podemos, en canvi, ha deixat clar que defensarà els drets del Junqueras, Sànchez, Rull i Turull.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here