L’Hospital de Viladecans utilitza un 25 % menys de sang en les seves operacions que el que caldria esperar per les característiques dels procediments quirúrgics programats que fa.

Aquesta mesura permet una reducció en els dies d’ingrés, de la mortalitat i de les complicacions entre els pacients. Aquests, poden recuperar-se amb més eficacia i marxen abans a casa.

Model PBM

L’Hospital aposta per la racionalització de l’ús dels components sanguinis en les intervencions quirúrgiques i per aquest motiu ha adoptat les recomanacions del model de gestió de la sang dels pacients (Patient Blood Management, amb la sigla PBM). El present model de gestió de la sang pretén evitar la transfusió innecessària durant les intervencions quirúrgiques i millorar l’evolució clínica de les persones operades.

El model PBM està basat en l’optimització del volum sanguini que es fa servir al quiròfan, la minimització de les hemorràgies i l’optimització de la tolerància a l’anèmia. Des del 2011, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha estat recomanant l’ús d’aquest model a les organitzacions sanitàries i des de l’any 2017 s’hi ha sumat també la UE.

Menys sang en la col·locació de pròtesis i cirurgia de càncer colorectal

L’any 2018 només el 9,1 % dels pacients que van ser sotmesos a cirurgia de pròtesi de maluc o de genoll, o de càncer de còlon i recte –tant oberta com per laparoscòpia– a l’Hospital de Viladecans van rebre una transfusió de sang, quan s’esperaven unes xifres del 12,1 %. En el cas de les intervencions per a la col·locació d’una pròtesi de maluc, el percentatge va ser del 13 % (enfront del 15,8 % esperat); en la implantació d’una pròtesi de genoll, del 8 % (10,3 % esperat); en la cirurgia oberta de càncer colorectal, del 9,1 % (17,7 % esperat), i en les operacions amb laparoscòpia de càncer colorectal, del 8 % (14,7 % esperat).

Els pacients que van ser intervinguts en aquests processos van estar ingressats menys dies que la mitjana (3,27 davant els 6,76 dies esperats. En total, es va reduir el nombre de complicacions esperades en un 72 %.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here