Enguany, el pregó de la Festa Major del Prat no el farà una persona, sinó un institut: el Baldiri Guilera. Amb motiu del 50è aniversari d’aquest centre educatiu, divendres al vespre sortiran al balcó de l’Ajuntament 5 persones, en representació del Baldiri: Cristian Pastora (alumne), Rosa María Ibáñez (presidenta de l’AMPA), Montserrat Tomàs (professora durant 35 anys), Ascen Lamora (professora durant 27 anys) i Marta Mañes (directora).

Podeu llegir l’entrevista que han concedit al darrer número de la revista municipal “el Prat” a través del document enllaçat més a baix.

El primer de la ciutat

El centre es va inaugurar l’any 1968, com a Secció Delegada. És el curs següent, 69-70, quan es converteix en Institut. Envoltat de camps de conreu, s’erigia un centre que, en aquells anys, era molt més que un centre d’educació: era un lloc per relacionar-se, per compartir coneixements, per organitzar activitats culturals, etc. en una vila que poques coses més podia oferir als joves estudiants. La posada en marxa de l’institut va representar que joves del Prat que fins aleshores s’havien de desplaçar a Barcelona per estudiar ho poguessin fer al mateix municipi on vivien.

En aquests 50 anys han estudiat al Baldiri Guilera milers de persones que han mantingut un vincle amb aquell primer centre de secundària de la ciutat i, com ells diuen, han “baldiritzat” el Prat.

Qui era Baldiri Guilera?

L’institut va prendre el nom de Baldiri Guilera i Molas (1876 – 1947), un prestigiós metge pratenc, especialitzat en tocoginecologia, que va dirigir la Casa de la Maternitat de Barcelona. També va ser president de  l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya. Era el major dels fills del matrimoni format per Baudili Guilera Mora, farmacèutic i notari (i primer pratenc que va obrir una farmàcia a la localitat) i Maria Molas Vallhonrat. Formava part d’una família nombrosa de la classe mitjana de l’època.

Font: Ajuntament del Prat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here