La convocatòria de celebració del 25 de novembre com a Dia contra la violència masclista, va ser iniciada pel moviment feminista llatinoamericà l’any 1981, en commemoració de la data en la que van ser assassinades per motius polítics, l’any 1960, les tres germanes Mirabal (Patria, Minerva i María Teresa) a la República Dominicana

Les germanes Mirabal eren quatre: la Minerva i la María Teresa, van ser empresonades juntament amb el seus marits, acusades de pertinença al Moviment Revolucionari 14 de Juny, moviment clandestí contrari al règim del dictador dominicà Trujillo. Quan van sortir de la presó, va afegir-se a la lluita la tercera germana, la Patria. Les anomenades Mariposas van participar activament en la lluita contra el dictador fins el dia del seu assassinat.

El 25 de novembre de 1960 la Patria, la María Teresa i la Minerva van ser segrestades per la policia secreta: les van violar, torturar i penjar, i després, tractant de simular un accident, les van tirar per un barranc amb el seu vehicle.

Les germanes havien anat a veure els seus marits a la presó on els tenien reclosos, també pel seu activisme polític, i els agents de Trujillo van aprofitar aquesta visita per assassinar-les per odre expressa del dictador, aturant el seu cotxe quan marxaven de la presó i retenint-les a punta de pistola per a assassinar-les a una finca privada.

Trujillo va creure en aquell moment que havia eliminat un gran problema, però en va resultar el contrari: l’assassinat li va comportar molts inconvenients i va ser el principi de la seva desgràcia, tan sols sis mesos després del macabre crim, Trujillo va ser assassinat.

La mort de les Mirabal va causar gran repercussió a la República Dominicana. La publicitat resultant va provocar que el poble dominicà es mostrés cada vegada més procliu a donar suport a les Mirabal i els seus ideals. Eren mares, lluitadores i joves, només tenien 36, 32 i 25 anys.

El cas de les germanes Mirabal és un exemple de terrorisme d’estat i de violència contra les dones. Per això, l’any 1999, la jornada de reivindicació del 25-N va ser assumida per l’Assemblea General de Nacions Unides a proposta de la República Dominicana, amb el suport de 60 països.

Bélgica Adela Mirabal Reis -anomenada Dedé- va ser l’única de les germanes que no va ser assassinada. Dedé, que havia estat més allunyada de la política que les seves germanes, va continuar vivint a la casa on va néixer i créixer amb elles i va treballar per preservar la seva memòria a través del Museo Hermanas Mirabal, que es troba a Salcedo, el seu poble natal. Dedé va escriure el seu primer i únic llibre titulat “Vivas en su jardín“, publicat el 25 d’agost de 2009. Va morir l’1 de febrer de 2014 a causa de problemes pulmonars.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here