L’artista exposarà una mostra de la seva obra, on els teixits són els grans protagonistes, al vestíbul del teatre fins a mitjan abril

L’artista menorquina Tónia Coll ha estat l’escollida per crear el cartell institucional de La Passió d’Olesa de la temporada 2020. Coll serà aquest dissabte 7 de març a La Passió per presentar-lo i protagonitzar una nova edició dels Diàlegs d’Art. L’acte servirà també per inaugurar l’exposició de l’obra de Coll que es podrà veure, des d’aquest cap de setmana i fins passada la Setmana Santa, a l’Espai d’Art del teatre. La presentació començarà a les 19.00h.

En l’obra de la menorquina Coll, la insularitat és un element molt present, així com el treball amb els teixits. Alhora, i en el cas de l’exposició que es podrà veure a La Passió d’Olesa des d’aquest dissabte, un altre element que pren força són els personatges secundaris de les històries conegudes per tothom.

El Diàleg d’Art és una activitat coorganitzada entre La Passió d’Olesa i la Fundació Escola Municipal d’Arts i Oficis en què l’artista té l’oportunitat de parlar sobre la seva trajectòria professional, explicar el procés creatiu del cartell de la temporada en curs de La Passió d’Olesa i donar el tret de sortida a l’exposició. L’acte compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat.

La mostra sobre Tónia Coll es podrà visitar dissabtes i diumenges de 18 a 20h. Els espectadors de La Passió d’Olesa també en podran gaudir durant les representacions, ja que l’Espai d’Art és al vestíbul del teatre. La temporada 2020 de l’espectacle començarà diumenge 15 de març i s’allargarà fins l’1 de maig.

Des de 1987, La Passió d’Olesa de Montserrat encarrega el cartell de la temporada a un reconegut artista. Des de l’inici d’aquesta etapa -dedicada a potenciar l’art contemporani a través de la cartelleria de l’espectacle-, ja són més d’una trentena els artistes que han col·laborat amb les seves creacions a la difusió de l’espectacle arreu del territori. Autors com Tàpies, Subirachs, Perejaume, Ràfols Casamada, Viladecans, Muixart i Arumí, entre d’altres, han fet creacions exclusives per als cartells de La Passió d’Olesa de Montserrat.

Biografia i trajectòria de Tónia Coll

Nascuda a Ferreries el 1965, Coll va passar la infantesa i la joventut a l’illa, i després es va desplaçar a Barcelona, on va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Després d’una estada a la Bristol Polytechnics (UK), va fer els cursos de doctorat i va defensar a la mateixa Universitat la tesi Miquel Barceló. Insularitat i creació. La primera part de la tesi està publicada per l’editorial Columna, de Barcelona, 2000.

Actualment, Tónia Coll és professora titular al Departament d’Arts visuals i Disseny de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, dirigeix el grup d’innovació docent La construcció del relat en l’art contemporani.

Ha estat professora convidada a l’Accademia di Belle Arti de la Universitat Ca Foscari de Venècia (2014), a la Krakowska Akademia IM Andrzeja Frycza Modrzewskiego de Cracòvia (2015) a l’Accademia di Belle Arti de Nàpols (2017), la Facultade de Belas Artes de Lisboa (2018), i aquest curs 2019-20 a l’Accademia delle Belle Arti di Palermo.

La seva obra forma part de col·leccions privades i públiques, com la Universitat de Barcelona, el Consell Insular de Menorca, la Fundació Sa Nostra o la Fundació La Caixa, el Davis Museum, Centre d’Art Ca n’Oliver de Maó. Ha col·laborat gràficament en diversos llibres amb l’escriptor Joan Pons, Nàufrags (2007), Remant cap al sol (2010), Punxaguda (2013), Pedraules I, II i III (2016-17-18). Històries Naturals, text de Joan Pons, música de Jaume Coll i imatges de Tónia Coll (Editorial Brotons i Mercadal, 2019). És coautora del llibre Dimensions XX Genealogies femenines.

Art, investigació i docència (2013), i Dimensions XX vol. II (2017) i el vol. III (2018). Ha publicat articles en revistes especialitzades sobre art i docència de l’art.

Entre les exposicions col·lectives i individuals, destaquen El cant de les sirenes, a la sala d’exposicions de Sa Nostra a Ciutadella, Menorca (1997); La flor i la presó a La Mola Fortalesa Isabel II de Maó, Menorca, (2010); Still life a la Casa Elizalde, Barcelona, (2013); Fem-art, Ca la Dona (itinerant) Barcelona (2015); Lenguajes en cuatro tiempos Galeria R_Z, Rzeszów, Polònia (2018); Hiebras de hielo y tiempo a l’Instituto Cervantes de Cracóvia, Polònia(2019).

Tutora dels artistes seleccionats a les residències Ciutat Subterrània de la Fundació Teatre Clavé i Mas Planella, a Tordera, durant el 2015 i 2016, ha estat també comissària de les exposicions Ciutat Subterrània 3 i 4 al CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona 2015 i 2016).

Entre 2019 i primers de 2020, ha participat en exposicions a la seva Menorca natal i a l’Hospitalet de Llobregat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here