Sant Jordi és el dia de regalar roses i llibres i el Baix Llobregat té la sort de tenir un gran nombre d’escriptors i escriptores contemporanis d’un talent immillorable. I qui son? Aquí us ho expliquem i us recomanem un dels seus llibres. Tot i que avui les persianes de les llibreries estiguin abaixades, podeu reservar llibres per anar-los a recollir quan es pugui tornar a obrir. Sempre és un bon moment per regalar llibres! 

‘Hotel Lutecia’ d’Empar Fernàndez

Petita biografia

És una novel·lista, columnista de premsa i professora d’història catalana resident a Cornellà de Llobregat. També ha escrit guions per a documentals històrics i obres de divulgació històrica. 

Sinopsi del llibre 

Una saga familiar marcada per una historia d’amor impossible, magníficament ambientada a l’Espanya i França de la Segona Guerra Mundial i narrada amb una gran sensibilitat. 

‘La pell de la revolta’ Jordi Sierra i Fabra

Petita biografia

És un escriptor català. Resulta conegut especialment per la seva obra en el camp de la literatura infantil i juvenil, escrita tant en català com en castellà. Autor d’una obra ingent (gairebé 400 títols) ha estat traduït a 25 idiomes, ha venut milions d’exemplars dels seus llibres, col·lecciona premis literaris (Columna Jove, Vaixell de Vapor, Gran Angular, Ateneo de Sevilla, fins a un total de més de 30, sumant-hi català i castellà) i figura en els programes escolars a Catalunya, Espanya i Amèrica Llatina.

Sinopsi del llibre

El 23 de febrer de 1905 un nen d’11 anys pateix un greu accident a la fàbrica de la Colònia Güell. Entre la vida i la mort, el capellà de la colònia, els dos fills de l’amo i un grapat d’obrers ofereixen la seva pell per salvar el nen, en un fet històric que el temps ha anat esborrant quasi fins a l’oblit. Per primera vegada, obrers, amos i Església unien forces per a un acte singular que va ser conegut a l’època com “el fet de la pell” i va tenir i va tenir una àmplia repercussió als mi.

 ‘El fruit del baobab’ de Maite Carranza

Petita biografia

És una escriptora i guionista catalana.La seva obra més coneguda és La guerra de les bruixes, que s’ha traduït a vint-i-cinc llengües. El 2010 va obtenir el Premi Nacional de literatura infantil i juvenil de les Lletres Espanyoles amb Paraules emmetzinades,una denúncia dels abusos sexuals infantils i les seves devastadores conseqüències. El 2016 va rebre el Premi El Vaixell de Vapor de l’Editorial Cruïlla.El desembre del 2018 va ser guardonada amb el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil.

Sinopsi del llibre

La Lola, una pediatra separada de fa poc, sap que als seus trenta-nou anys li queden poques oportunitats per ser mare. L’Aminata, en canvi, una jove gambiana, ha decidit que no vol tenir més fills. Potser perquè l’aixopluc del baobab de la infantesa s’ha esvaït i ara viu en un territori hostil. La feina és incerta, acaba de descobrir la intenció del marit d’afegir una segona esposa a la família i la filla gran s’ha tornat rebel. Efectivament, la Binta, la millor estudiant de l’institut i en plena eclosió adolescent, està disposada a trencar els tabús i les tradicions de la seva família: s’ha enamorat d’un noi blanc, s’avergonyeix de l’analfabetisme de la mare i, sobretot, no li perdona la seva mutilació. La Lola, la metgessa d’ulls hipnòtics com el mar, de mica en mica es guanya la confiança de l’Aminata i la Binta i s’hi involucra perillosament. El fruit del baobab és una novel·la emotiva que mostra el xoc entre dues cultures i els estrets vincles que teixeix la solidaritat femenina. Una història difícil d’oblidar en què descobrim les lluites i renúncies de les dones i les llums i ombres de la societat actual. «Caminen soles, l’una al costat de l’altra. Mare i filla. L’una pensa que ha avançat massa de pressa en les caselles de la vida. L’altra pensa que la vida és cruel. La filla pren la mà de la mare. La mare no se sent tan sola. Són dues dones que caminen per Mataró. Potser un dia seuran juntes a l’ombra del baobab i beuran del seu fruit.»

 ‘Mare i filla’ de Jenn Díaz

Petita biografia

És una escriptora i política catalana, diputada al Parlament de Catalunya. Va estudiar filologia hispànica i treballa com a traductora i redactora, a més de novel·lista.

Va publicar la primera novel·la als 22 anys, amb influències d’Ana María Matute, Carmen Martín Gaite, Miguel Delibes, José Donoso o García Márquez.[2] L’obra va ser traduïda a l’italià per Edizioni La Linea. Col·labora en les publicacions culturals Catorze i Jot Down, al blog «Mujeres» d’El País i té una columna mensual a El Periódico.

Sinopsi del llibre

Aquesta és una novel·la coral sobre les coses que són la vida. Sobre els lligams familiars, les cambres pròpies, les cases amb jardí i les cases en penombra. Sobre els mons masculins habitats per dones i les frases fetes que els expliquen i els perpetuen. Sobre les mares, les filles, les germanes i les paraules i els silencis que les apropen o les separen.

 ‘Si no puc volar’ d’Estel Solé

Petita biografia 

És una actriu i escriptora catalana. És coneguda pel seu paper a la sèrie La Riera de TV3, el 2011 va guanyar el Premi Amadeu Oller amb el llibre de poesia Dones que somiaven ser altres dones (Edicions Galerada, 2011). A banda de la seva carrera en teatre i televisió, des de molt jove s’ha dedicat a escriure. El 1997 va rebre un accèssit al Premi de Narrativa Literària Mercè Rodoreda per Estranya guineu de setembre i, el 2003, un accèssit als Premis de Poesia Mateu Janés-Montserrat Pujol

Sinopsi del llibre

Si no puc volar es una novel·la sincera i divertida que retrata les misèries duna dona neuròtica, insatisfeta i descarada que lluita per encaixar en la Barcelona actual, escrita per una autora amb personalitat i caràcter que despunta en el món cultural català

 ‘La noia de la biblioteca’ de Núria Pradas

Petita biografia 

És una escriptora catalana. Va començar a escriure literatura infantil i juvenil de ficció i, posteriorment, ha escrit també narrativa per a adults. Va publicar el seu primer llibre, Sol d’hivern, l’any 1995, iniciant així la seva trajectòria literària en el món de la literatura infantil i juvenil. A partir de 2012 va començar a publicar també per al públic adult, amb Sota el mateix cel, que va guanyar el premi Carlemany, i La noia de la biblioteca, de 2014, a les quals van seguir Somnis a mida (2015) i L’aroma del temps (2017). Al 2020 guanya el premi Ramon Llull en la 40a edició, amb Tota una vida per recordar, una novel·la ambientada als Estats Units durant els anys 30 del segle XX i centrada en el món dels dibuixos animats. 

Sinopsi del llibre

En una Barcelona marcada per les convulsions socials i els moviments reivindicatius, Núria Solé, una noia de classe obrera destinada a treballar a les fàbriques tèxtils, lluitarà per complir els seus somnis. Mentre la seva germana Conxa mantindrà un rol actiu en la lluita contra les injustícies laborals, ella aconseguirà una plaça per formar-se a l’Institut de Cultura de la dona per acabar treballant d’auxiliar a la Biblioteca Nacional de Catalunya, que obria les seves portes al públic l’any 1914. Però les seves conviccions i els seus ideals perillaran quan coneixerà un jove estudiant, Eudald Cebrià, de qui s’enamora. Aquesta relació no serà acceptada per la mare del noi, i farà qualsevol cosa per tal que la Núria s’allunyi del seu fill, encara que tingui conseqüències mortals.

 ‘La mecànica de l’aigua’ de Silvana Vogt

Petita biografia

És una escriptora argentina resident a Catalunya. Silvana Vogt és professora de filosofia, psicologia i ciències de l’educació, tot i no haver acabat la llicenciatura en filosofia. Va deixar la carrera després de llegir Kant, perquè considerava que no hi havia res més per aprendre. En arribar a Barcelona va treballar en diverses feines: neteja de cases, professora de castellà, promotora de supermercats, columnista del diari Metro i lectora de de manuscrits per a editorials. També va treballar a la desapareguda Catalunya Cultura fent la secció de “Rutes literàries per Catalunya”, al programa de Francesc Cano, el 2005, i a Catalunya Ràdio, al programa Catalunya Migdia, amb l’Òscar Fernández i l’Empar Moliner l’any 2016. Col·labora amb Ràdio Desvern des del 2003. Pel que fa a la seva faceta d’escriptora, al 2009 atura l’escriptura de la seva novel·la argentina, que deixa inacabada per escriure “La mecànica de l’aigua”. La decisió d’escriure en català la va fer inscriure a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Ha ensenyat narrativa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu de Sant Just Desvern, a l’Escola de Lletres l’Odissea de Vilafranca del Penedès i a la desapareguda llibreria Proa Espais. Des del 2016 té la llibreria Cal Llibreter de Sant Just Desvern.

Sinopsi del llibre

L’Argentina es col·lapsa sota el pes de l’economia i s’ofega en la densitat dels gasos lacrimògens. La Vera no s’abraça al patriotisme per salvar-se del naufragi, tot al contrari, detesta aquest país que ha deixat sense llibres la seva pàtria imaginada: les llibreries. I decideix fugir amb una brúixola que no funciona i el seu gos Kantiano, l’únic ésser viu que en aquesta part de món no l’ha abandonada.

Que hi ha més d’una Barcelona, ho sap tothom. Hi ha la Barcelona de la Vera, la del nouvingut que sobreviu a mercè dels cops de sort. Hi ha la Barcelona de l’Eliseu, l’editor prestigiós, que aparentment porta una vida còmoda i aburgesada. També ell, un dia, va decidir trencar amb el seu destí. Qui sap si és per aquest motiu que decideix atorgar una oportunitat a la Vera, com si, de retruc, se la donés a ell mateix abans no sigui massa tard.

 ‘El último invierno’ de Raúl Montilla

Petita biografia

És un periodista i escriptor, autor de llibres de ficció de diferent gènere i de no ficció. Llicenciat en periodisme per la UAB. Va col·laborar en mitjans de comunicació locals com Esplugues Televisió. Al 2015 va guanyar el VI Premi de periodisme de l’Associació de Periodistes Agroalimentaris d’Espanya per un reportatge a La Vanguardia. Va publicar la seva primera novel·la l’any 2006, La Ciudad de las tormentas, que va ser finalista del Premio Letras. 

Sinopsi del llibre

Durant les últimes hores de la Guerra Civil a Barcelona i les primeres del règim franquista, es va passar de la creença dels més convençuts que el Llobregat serà un nou Jarama a una multitudinària missa al cor de Barcelona.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here