ElBaix.Cat té la solució per a que quedar-se a casa sigui menys avorrit.

Per sort tenim internet i xarxes socials, tot i que és un gran moment per a seure al sofà i agafar un llibre, o recuperar les receptes de l’àvia i convertir-te en un gran cuiner, tornar a veure les teves pel·lícules favorites o jugar al que jugaves quan erets petit..

Avui proposem recursos online per a jugar amb la cultura popular catalana. Ara els nens i nenes poden sortir a córrer pel carrer una estona, però encara calen propostes divertides per al que queda de dia! A pintar gegants, que n’està ple al Baix Llobregat!
LA CULTURA POPULAR ENTRA A CASA PER JUGAR 
El joc és una part essencial i imprescindible del desenvolupament intel·lectual dels infants i del seu procés de socialització. En la situació de confinament que vivim, les activitats que fins ara duien a terme a escola, a les activitats extraescolars o el cap de setmana en família, han desaparegut de les seves vides.

Però això no vol dir que no puguin continuar jugant i gaudint a casa. De fet, és una oportunitat perquè els més petits descobreixin en família jocs de la nostra cultura popular i viatgin, per exemple a través de les manualitats, a les figures del bestiari, llegeixin rondalles o ballin amb els gegants. I per als més grans, fins i tot jocs en línia. Us adrecem algunes propostes que us poden reconnectar amb la nostra cultura popular i alhora passar una bona estona entretinguts.

Pintar i aprendre

Com pinten els infants els Capgrossos Macers de Barcelona, lo Marraco de Lleida, el Rei de Xàtiva, la Mulassa de Barcelona, l’Entxuscat de Molins de Rei, el Drac de Solsona, els Gegants del Pi, el nan Cu-cut de la plaça Nova o la Grossa de Cap d’Any? Al web Pintem Gegants hi trobareu plantilles per pintar, una breu història de cada personatge i una mostra per saber quins són els colors que us calen!

Fem un gegant?

L’escultor i constructor d’imatgeria festiva Pau Reig ens ajuda a crear el nostre propi seguici de gegants i capgrossos en miniatura. Només necessitem cola, paper de diari, pedaços de roba, una ampolla i ganes de fer volar la imaginació! En Pau ens deixa un vídeo perquè tot sigui més fàcil.

Rondalles dels Països Catalans

Les rondalles són una de les expressions de la cultura popular més esteses i vives, una eina que utilitzen moltes cultures a arreu del món per explicar les peripècies de personatges populars lligats a cada territori. El web RondallaNet ens ofereix contes d’arreu dels Països Catalans i de més enllà. A més, també podem veure capítols del programa de TV3 Una mà de contes, que explica faules i contes populars en català i en aranès.

Juguem a empaitar mosques?

Per als més grans, també hi ha jocs en línia. Els gegants de Girona ens ofereixen  trencaclosques, i també un joc d’empaitar mosques, com fa l’Esquivamosques, un dels capgrossos més populars de la ciutat.

Coneixeu la Tartuga d’Ontinyent?

L’Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent ens regala una petita col·lecció de còmics que expliquen les aventures dels seus entremesos: l’Àliga, la Tartuga, els Gegants i els Cabets. De moment ja n’han fet tres: Fent amics!Xe, quin invent i La Tartuga té un secret.

 

Font: AMIC.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here