L’acte de nomenament tindrà lloc el 16 de juliol en una cerimònia al Born Centre de Cultura i Memòria

El cineasta i animador Jordi Amorós, el director i productor Carlos Benpar, la muntadora Teresa Font, el periodista i activista cultural Josep Maria López Llaví, l’actriu Serena Vergano i el CineBaix s’integraran com a nous membres d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català. Des del 2009, aquesta categoria ha distingit una seixantena de professionals de diversos àmbits de la nostra indústria cinematogràfica.

L’acte de nomenament dels membres d’honor tindrà lloc el 16 de juliol a El Born Centre de Cultura i Memòria en una cerimònia conduïda per l’actriu Aina Clotet i Vicent Sanchis, Sílvia Marsó, Jaume Martí, Rosa Maria Ferrer, Colita i l’actor i cantautor baixllobregatí Joan Dausà, glossaran la seva figura.

Activistes cinematogràfics

Entre els nous membres d’honor, dos referents de l’activisme cinematogràfic i cultural al nostre país: Josep Maria López Llaví i CineBaix, prepresentat per dos dels seus impulsors, Maria Coscoll i Xavier Bachs. Veïns de Sant Feliu de Llobregat es van unir el 2004 per impedir el tancament del mític Cinema Guinart, l’últim cinema que projectava cinema d’autor i en català a la comarca del Baix Llobregat. Gràcies a aquesta empenta, l’any següent obria de nou les portes amb el nom de CineBaix i la gestió d’una associació i una xarxa de voluntaris i voluntàries. Durant 15 anys, aquesta entitat s’ha mantingut sempre fidel a la seva tasca a favor del cinema català i europeu.

El periodista Josep Maria López Llaví (Barcelona, 1941) ha tingut una intensa trajectòria en el camp polític i en defensa de la cultura i la llengua catalanes, combinada amb la seva activitat en l’àmbit del cinema. Crític i comentarista cinematogràfic a Serra d’Or, Destino, l’Avui, El Temps i Diari d’Andorra, president de la Federació Catalana de Cineclubs i membre del Consell Consultiu de Plataforma per la Llengua, on ha treballat per promoure el català al cinema i com a eina de cohesió social.

Carlos Benpar (Barcelona, 1947), director, guionista i productor de cinema, compta amb 14 llargmetratges, dos premis Goya al millor documental i dos Premis Barcelona de Cinema per Cineastas contra magnates (2006) i Cineastas en acción (2007), assaigs en defensa dels drets morals dels directors davant les manipulacions que pateixen les seves pel·lícules. Impulsor en els seus inicis del Cine Club Montseny, punt de referènncia entre cinèfils de la ciutat, presentaria el 1973 al Festival de Locarno el seu primer llargmetratge, Soplo de esplendor. Amb el seu darrer documental, Cançons d’amor i d’anarquia (2014), rememora els fets més rellevants de la causa anarquista.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here