Els treballs s’han realitzat aquesta nit
La nit del 13 al 14 d’agost s’ha procedit a realitzar un tractament fitosanitari dels oms de la ciutat. Es tracta d’una intervenció excepcional davant l’esclat de la plaga donat que les condicions climàtiques han afavorit la proliferació de l’escarabat que afecta als oms i provoca molèsties a les llars, doncs de dit se sent atret per les llums. Aquesta plaga pot arribar a tenir entre tres i quatre generacions entre març i setembre.

El nou tractament fitosanitari per al seu control té per objectiu reduir la seva població i dificultar-ne la reproducció.

L’Ajuntament ha avisat als veïns i veïnes dels indrets on s’ha fet tractrament col.locant folletons informatius, avisant també que calia tancar els balcons.

GALERUCA DELS OMS

Aquest insecte s’alimenta de les fulles dels oms, tant l’adult com les larves, provocant defoliacions pràcticament completes durant l’estiu. Si aquests atacs es produeixen durant diversos anys seguits, provoquen un debilitament en els oms que es aprofitat per altres insectes, especialment escolítids, que poden provocar la mort de l’arbre.

Durant l’hivern l’adult està refugiat baix la fullaraca o forats del tronc. En la primavera, mes d’abril o maig els adults es col·loquen damunt la copa de l’arbre per menjar, perforant les fulles de forma irregular i mantenint els nirvis de les fulles.

A finals de maig-juny, els adults s’aparellen i comencen la posta sobre el revés de la fulla, posant grups de 5 a 25 ous. El període de posta s’allarga durant un mes i cada femella posa entre 400-600 ous. Després de 8 dies d’incubació dels ous, aquests explosionen i surten les larves que continuen menjant fulles d’om. Després de dues mudes aconsegueixen la maduresa i en el tronc o entre la fullaraca passen a l’estat de pupa. Després de tres mesos surten els nous adults. És possible en un mateix any trobar-se de forma simultània adults, ous i larves.

SÍMPTOMES I DANYS

  • Pèrdua de fulles de l’arbre a l’estiu.
  • Arbres debilitats per la defoliació, i que poden ser atacats per escolítids transmissors de l’agent infecciós Ceratocystis ulmi, responsable de la malaltia denominada Grafiosis de l’om.

Font: Aj. Gavà

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here