Com es va viure al Baix Llobregat l’11 de setembre de 2014? Va ser una diada diferent ja que es celebraven els 300 anys d’aquell primer 11 de setembre de 1714.

Recuperem algunes de les activitats que varen dur a terme municipis del Baix Llobregat.

Begues

A primera hora del matí, representats de l’Ajuntament van participar a l’ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova a l’església de Sant Baldiri, a Sant Boi de Llobregat.

Paral·lelament a Begues, a les 10 h, es va fer una ballada de sardanes a la plaça de l’Ajuntament amb l’acompanyament de la Cobla Sant Jordi.

L’acte institucional de la Diada va començar a les 11.30 h, moment en què l’alcaldessa, Mercè va llegir el manifest i es va entonar  el Cant dels Segadors acompanyats de la Coral Montau. La secció local de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural de Begues va fer entrega d’una llista dels càrrecs i excàrrecs polítics del període democràtic i entitats que van adherir-se al manifest de la Taula pel Dret del Baix Llobregat.

Per últim, la colla castellera dels Encantats va fer una petita actuació.

La Diada d’aquell any va estar marcada per la “V” humana que van impulsar l’ANC i Òmnium Cultural. De Begues, van sortir cinc autocars i diversos cotxes que van baixar fins a Barcelona.

Castelldefels

A Castelldefels com ja era tradicional la jornada va obrir-se amb cant coral a càrrec de la coral Margalló seguit de l’Ofrena Floral, ball de bastons i l’aixecada d’un pilar a càrrec dels Castellers de Castelldefels. Aquest acte institucional va acabar-se amb la salutació de l’alcalde de la ciutat, Manuel Reyes, i el cant de l’Himne dels Segadors amb música dels Grallers Toc de vent.

A continuació, cap a les 12.45 hores, l’activitat va trasladar-se a la plaça de l’Església amb la ballada de sardanes amb la Cobla Baix Llobregat organitzada per l’Agrupació Sardanista de Castelldefels.

Castellví de Rosanes

La celebració de la Diada a Castellví va incloure, com és habitual, tot d’activitats de caràcter tradicional que son en un clàssic d’aquesta data al municipi. Al vespre del dia 10 , hi va haver una cantada d’havaneres a la plaça del poble. El concert, a càrrec del grup ‘A cau d’orella’, va ser acompanyat amb el preceptiu rom cremat.

Al matí, a les 9, va tenir lloc la pujada a la Cadireta i la hissada de la senyera per donar el tret de sortida a la Diada. Un cop hissada la senyera, es van cantar ‘Els segadors’ i tot seguit es va fer la tradicional sardinada a la plaça del Roure.

A les 15 hores van sortir esls busos de l’assemblea de Castellví de l’ANC per assistir a la ‘V’ de Barcelona.

Collbató

Collbató va  avançar els actes de celebració de la diada nacional de Catalunya al dia 10 amb l’objectiu de facilitar la participació a les mobilitzacions ciutadanes programades pel , dia 11.

El programa local, en aquella ocasió promogut de manera conjunta per l’Assemblea Nacional Catalana i l’Ajuntament, es va iniciar a les 20.30 h amb l’acte institucional al Racó del Ponis amb la participació dels representants de la corporació i dels grups municipals. Seguidament, a les 21.30 h es va celebrar la baixada de torxes en un recorregut que va portar els participants des dels dipòsits del Pujolet fins a la rotonda que es troba situada per sota de l’Ajuntament.

Corbera

El dia 11 de setembre a les 12h es val’acte commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya a la plaça dels Països Catalans amb la participació de representants polítics i entitats del municipi.

Sant Feliu

Les activitats van començar a les 12 del migdia, amb l’acte institucional que va celebrar-se al passeig de l’Onze de Setembre, davant del monument commemoratiu de l’efemèride, realitzat per l’artista local Lluís Sans. L’acte va consistir en una ofrena floral on participaran grups polítics, així com entitats i altres col·lectius locals.

Els actes festius van continuar a la tarda amb una audició de sardanes a la plaça de la Vila, a les 19 h, a càrrec de la Cobla Rambles. Més tard, a les 21 h va tenir lloc el repic de campanes a la Catedral de Sant Llorenç.

D’altra banda, per acord de la Junta de Govern Local, a partir de les 20 h des del dimecres, 10 de setembre, la bandera estelada va estar penjada a la façana principal de l’Ajuntament i hi va ser present durant tot el dijous dia 11.

Prèviament a la Diada, dimecres 10, a les 22.30 h va tenir lloc la IV Marxa de torxes per la independència, que va sortir del passeig de l’Onze de Setembre per recórrer diversos carrers i places de la ciutat. Un cop a la plaça de la Vila es va fer una “V” humana, emulant la que es preveu fer durant la diada d’avui a Barcelona.

Sant Boi

L’Onze de Setembre d’enguany va ser l’acte que centra la cloenda del Tricentenari dels fets de 1714 a Sant Boi.

A les 10 del matí la tomba de Rafael Casanova va aplegar, una vegada més, institucions, forces polítiques i ciutadania a la tradicional ofrena. La celebració institucional va començar , a les 9.15 h, als jardins de Can Torrents amb la rebuda oficial per part de l’alcaldessa, Lluïsa Moret, a les autoritats, entitats i persones convidades.

La bandera va hissar-se a la plaça de Mossèn Jaume Oliveras i va ser lliurada per la Comissió Popular del Tricentenari. La vicepresidenta del Govern de Catalunya, Joana Ortega, va asistir-hi en representació de la Generalitat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here