Què va passar l’11 de setembre de 1714? Com ha anat canviant la diada? Quines històries poden explicar-se? Saben els més petits el que va passar?

Onze llibres ben diferents però amb una cosa en comú: l’11 de setembre. 

  1. L’onze de setembre, Núria Font (infantil)

La Clara va de colònies a Moià i allà li expliquen què va pasar l11 de setembre de 1714 i com se celebra aquell fet actualment.

  1. Victus, Albert Sánchez Pinyol

«Ho explicaré tot! Com van fotre el general Villarroel, com van derrotar les nostres victòries. Perquè, fins ara, d’aquella guerra només he sentit les versions que vénen de dalt o de l’enemic.»

VICTUS és una novel•la històrica que ens narra la guerra de Successió espanyola, un conflicte que pot considerar-se la primera de les conteses mundials i que s’acaba l’11 de setembre del 1714 amb l’apocalíptic assalt a Barcelona. També és la tragèdia d’en Martí Zuviría, un jove barceloní, alumne avantatjat del marquès de Vauban, que es converteix en un geni de l’enginyeria militar.

  1. 1714, El setge de Barcelona, Guillem H. Pongiluppi i Francesc Xavier Hernandez

Una extraordinària reconstrucció visual de la guerra que va marcar el destí de Catalunya.LOnze de Setembre de 1714 a Barcelona, com mai no sha vist fins ara.La guerra de Successió va enfrontar els països que, després de la mort de Carles II, acceptaven Felip dAnjou com a nou rei dEspanya i els que volien que ho fos larxiduc Carles, entre els quals Catalunya, Portugal, Àustria i Gran Bretanya.Entre 1702 i 1714 Catalunya defensarà les seves llibertats polítiques tradicionals i una manera dentendre el govern més oberta i avançada, com corresponia a un país que sestava modernitzant; i soposava a la monarquia absolutista borbònica, que mantenia els privilegis dels nobles i lesglésia i que frenava el desenvolupament de les forces productives.Per raons destratègia internacional els diversos països aliats abandonen les armes i des de 1712 Catalunya queda sola en la defensa dels seus drets. La superioritat de lexèrcit borbònic acaba posant setge a Barcelona i el llibre mostra com, en poc temps, els catalans organitzen un exèrcitextraordinari, que és capaç de defensar heroicament cada pam del territori.Les magnífiques il·lustracions de Guillem H. Pongiluppi mostren amb gran detall lorganització i la dotació dels exèrcits, les tàctiques de guerra del moment i el desenvolupament del setge fins a la capitulació final de Barcelona. Eren les tres de la tarda de l11 de setembre de 1714.El primer llibre il·lustrat amb motiu dels 300 anys de lOnze de Setembre.

  1. Cicatrius de 1714, Andreu Martín

El 3 d’abril de 1714, la guerra va deixar de ser una remota tronada de canons. Aquell dia, quan les bombes van començar a caure sobre Barcelona, Lluís Sistach va descobrir amb estupor la fragilitat d’un nen com ell davant la bestialitat de la guerra. En una ciutat plena de banderes que diuen “Viurem lliures o morirem”, Lluís rep amb indignació la decisió del pare de protegir la família traslladant-la a Badalona. Convençut que el pare és un covard i que fugir és de traïdors, el noi sent una atracció irresistible pel món dels espies, sense sospitar els secrets que s’amaguen en la seva pròpia casa. Aquesta novel·la combina un argument engrescador farcit d’acció i aventures amb la informació històrica que deixarà ben clar al lector adolescent l’origen de la Diada Nacional de Catalunya, les conseqüències d’una guerra com aquesta sobre un territori i, sobretot, les petjades que deixà en els nostres avantpassats

  1. La bandera catalana, Jordi Alberti Oriol

La senyera ens identifica com a país però la gran majoria de catalans n’ignorem la història. Per aquest motiu, Jordi Albertí ha escrit un llibre rigorós, divulgatiu i amè, atent a les anècdotes i a les curiositats. El llibre comença amb un capítol sobre l’origen de les banderes d’Occident, sobre la catalanitat de les quatre barres, la llegenda, les primeres estelades (blanques i vermelles), la catalanitat de la bandera espanyola, la bandera republicana, la persecució des del 1714, el reconeixement internacional, etc.

  1. 1714 de Jordi Sierra i Fabra

L11 de setembre és una data assenyalada. Pocs països del món celebren la seva Diada commemorant una derrota. I el nostre nés un. La defensa de Barcelona el 1714 contra les tropes borbòniques fou cantada i glossada arreu dEuropa, però també fou el preludi duna nova situació: la dels vençuts. Jordi Sierra recita un poema patriòtic recordant aquella guerra i fent memòria del que som. I Ignasi Blanch, amb el seu estil personal, la il·lustra per traslladar la força de la paraula al lector. Un regal en tots els sentits.

  1. Pinta i escriu l’onze de setembre, Anna Canyelles (infantil)

Avui és l’Onze de Setembre, la diada nacional de Catalunya! La Sara vol viure-la intensament, però en Pelut, el seu gos, s’ha escapat.
Per si això no fos prou… els colors del conte també han desaparegut!
Ajuda a trobar en Pelut, pinta les il·lustracions i ressegueix el text en lletra lligada de cada pàgina.

8. 1714. Entre dos focs, Jordi Mata i Viadiu

«Un munt de generals, rics mercaders i gent de sang blava disseminats en una babel daurada competia per conquerir la Mediterrània, o Barcelona, o un tros de França, com si afavorir en concret una opció d’aquelles hagués de ser un triomf més personal que comú.» Jordi Mata

Any 1704: el reusenc Gaietà Betoret forma part de l’expedició cap a la Mediterrània del príncep Jordi de Hessen-Darmstadt. Gràcies a la confiança que aquest li té, s’assabenta de la seva intenció de desembarcar a Barcelona per fer front a Velasco, virrei de Felip V a Catalunya. Un assalt que molts barcelonins, tips dels abusos dels Borbó, fa temps que esperen. Però a la ciutat no tothom s’oposa a l’autoritat dels borbònics, i hi ha qui, com el corder Étienne Lagardère, fill d’una humil família francesa, haurà de prendre partit empès per les circumstàncies i iniciar una fugida força¬da que el portarà a conèixer la guerra i els seus horrors ben de prop. Amb aquest primer assalt a Barcelona comença 1714 Entre dos focs, una novel·la que, en la línia d’Un cadàver exquisit, presenta amb rigor els fets històrics que van precedir la gran batalla del 1714. Amb un ampli ventall de personatges, tant reals com ficticis, Jordi Mata aconsegueix recrear d’una mane¬ra convincent aquells anys tumultuosos.

  1. Aquell dia de 1714, Antoni Munne-Jorda (infantil)

L’Eulària, una nena barcelonina, vol ajudar a defensar la muralla durant el setembre de 1714. Això sí, amb l’ajuda inestimable de’n Patufet i el bou. Una divertidíssima aventura per als nens i nenes a partir de 8 anys!

  1. Mites per a una nació: de Guifré el Pelós a l’onze de setembre de Magí Sunyer

El debat sobre les identitats és més viu que mai. I quan es volen buscar les arrels dels discurs identitari, no es pot eludir la contribució de la mitologia i la simbologia nacionals. Aquest llibre analitza els mites nacionals catalans Guifré el Pelós, Sant Jordi, el Canigó, el rei en Jaume, els almogàvers, l’Onze de setembre…­ i en dóna les claus per ajudar-nos a entendre com han bastit el sentiment de pertinença a una comunitat i de lleialtat a uns valors.

11. L’onze de setembre a través de la historia 1886-1977 de Robert Surroca

Robert Surroca ens explica la història de la Diada des dels primers actes celebrats el 1886 als caiguts l’11 de setembre de 1714 i les primeres corones de flors dipositades a la estàtua de Casanova, fins a la seva normalització el 1977, després d’haver estat prohibida per Franco gairebé quaranta anys. Un viatge apassionant per una commemoració que des dels primers dies es va caracteritzar per una potent reivindicació del fet identitari català. Bé a la clandestinitat, a l’exili o sota vigilància, la Diada mai no va deixar de celebrar-se i ha estat un dels vehicles de l’expressió més viva del sentiment patriòtic dels catalans. Ell llibre s’acompanya de més de 150 il·lustracions que abasten des de finals del segle XIX fins el 1977.

 

 

 

 

 

Sinopsis: lacasadellibro

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here