L’augment de deixalles ha estat produït pel postconfinament.

Mascaretes, guants de plàstic i deixalles arran de les trobades en grup, majoritàriament de joves.

Les àrees de lleure del Parc Natural de Collserola han vist alterats els seus usos arran del postconfinament fet que ha suposat un increment considerable de la quantitat de deixalles i de la tipologia de les mateixes.

Certes àrees de d’esbarjo, sobretot a les més properes als nuclis urbans, s’han reinventat com a zona de trobada, majoritàriament per als joves, al vespre i a la nit. Aquest fet implica que, a més de les noves deixalles que han aparegut, com per exemple l’abandonament de mascaretes i guants de plàstic d´un sol ús, també hi apareix tota la brossa que aquests grups de persones no recullen del lloc. Això implica un augment considerable de deixalles que abans no existien a les àrees de lleure del Parc.

El fet que les mascaretes siguin estris de gairebé un únic ús, causen de manera clara un augment de la contaminació ambiental de caràcter generalitzat. Alhora, presenten un risc per a la salut perquè poden seguir sent vectors del virus durant tres dies.

Els joves que es reuneixen en aquests espais de lleure, acostumen a consumir begudes alcohòliques, a fer, el que comunament s’anomena “botellón”. Aquesta pràctica, abans del confinament, es realitzava únicament a les zones urbanes, però ara s’ha traslladat al Parc Natural. Aquests “botellons”, que ara han tornat a augmentar amb les noves mesures aplicades consistents amb el tancament de bars i restaurants, estan desbordant els serveis de neteja del Parc que ja han de fer front a l’augment d’abocadors i abocaments incontrolats. Es suma a aquest abandonament de deixalles la possibilitat de que siguin un nou focus de propagació del virus, ja que normalment, aquests “botellons” descontrolats impliquen una trobada de moltes persones sense mascareta.

A nivell econòmic els efectes d’aquesta nova dinàmica s’hi ha vist afectats. Els cinc primers mesos de la pandèmia, de març a juliol, el cost de la recollida ha augmentat suposant 114 hores de treballs extraordinaris, equivalent a 9.028,47 euros. També ha augmentat el cos del transport de contenidors i l’eliminació de residus.

A aquest problema s’hi ha de sumar el de la fauna, concretament el dels senglars, que s’han habituat a rondar per les zones de pícnic i a gratar les escombraries augmentat les incidències amb aquests animals.

El passat cap de setmana, a aquesta pràctica se li va sumar la dels pícnics improvisats degut al tancament de bars i restaurants. Caldrà veure com evoluciona la nova dinàmica per a determinar-ne les conseqüències finals.

Font: www.parcnaturalcollserola.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here