El Tribunal Superior de Justicia de Catalunya ha declarat nul de ple dret el Pla Director Urbanístic (PDU) dedicat als àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat. El PDU quedarà definitivament anul·lat si no es presenta recurs de cassació. Els projectes afectats pertanyen als municipis de Sant Boi de Llobregat (Llevant i Antic Híper), Gavà (Els Joncs i La Marinada) i Viladecans (Can Sabadell i Sarral Llarg). La Plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet reclama una moratòria urbanística de dos anys per posar ordre a la situació generada. Cal recordar que fa poques setmanes el mateix Tribunal, havia anul·lat el PDU Gran Via, impulsat per l’Ajuntament de l’Hospitalet, acceptant el recurs interposat pels Comuns.

El fons jurídic de la qüestió va relacionat amb les competències de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Segons el Tribunal aquests plans són supramunicipals i situats dins l’àmbit de l’AMB i, en conseqüència, hauria d’haver estat aquesta institució, avui presidida per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la responsable d’aprovar inicialment aquests plans. Els Plans ara anul·lats eren aprovats de forma inicial, provisional i definitiva pel Govern de la Generalitat tot i que els ajuntaments implicats formen part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquesta institució, creada l’any 2010 pel Parlament de Catalunya, és la que té atribuïdes les competències per elaborar un PDU metropolità. .

El rerefons de la polèmica cal ubicar-lo en la pressió urbanística que pateix una zona tan valuosa i alhora tan sensible i vulnerable com el Delta del Llobregat. Diverses organitzacions ecologistes i la Unió de Pagesos denuncien des de fa temps els perills que amenacen al Delta i al Parc Agrari. El cas més polèmic fou l’intent del multimilionari americà Sheldon Adelson, que l’any 2012, avalat pel Govern de la Generalitat presidit per Artur Mas i per alguns ajuntaments socialistes de la comarca, va voler instal·lar a la zona del Delta el Parc d’oci i joc Eurovegas, una iniciativa que l’oposició ciutadana va aconseguir paralitzar. Finalment, el llavors conseller de la Generalitat, Andreu Mas-Colell va anunciar que el projecte no s’instal·laria al Baix Llobregat i que seria substituït pel complex Barcelona World ubicat a Salou i Vilaseca, al costat de Tarragona. Avui aquella proposta ha donat pas al també polèmic Had Rock.

Alguns urbanistes consideren que les previsions incloses en el PDU ara anul·lat eren compensacions als ajuntaments que havien acceptat Eurovegas per les inversions perdudes pel fracàs del macro-projecte i que les sentències haurien de facilitar una definició clara i respectuosa amb l’entorn natural del model de creixement de l’àrea metropolitana de Barcelona i de la comarca del Baix LLobregat.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here