El poder judicial a l’Estat espanyol acostuma a donar motius per a la polèmica. No són pocs els observadors polítics que consideren que aquest és avui el principal problema del sistema democràtic. El passat divendres el Tribunal Suprem va revocar el tercer grau i l’aplicació de l’article 100.2 penitenciari als líders independentistes empresonats, fet que va provocar un allau de protestes.

Però la indignació va anar en augment quan va transcendir que l’Associació de Fiscals, de caire conservador i majoritària dins la Fiscalia, va fer broma a través de twitter de la situació de les persones afectades. L’Associació va compartir un missatge amb el titular “Junqueras es prendrà els torrons a Lledoners” en referència a qui fou vicepresident del Govern de la Generalitat i alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras. En un segon comentari es referien al retorn a la presó de Carme Forcadell i Dolors Bassa afegint “d’on mai haguessin hagut de sortir”. A més l’Associació de Fiscals va aplaudir la decisió del Tribunal Suprem perquè “assumeix tots els arguments del fiscal”, fet que celebraven amb un “Bravo” més propi dels hooligans d’un equip de futbol que de qui te encarregada una missió tan important, .

L’ escàndol va ser sonat. Que una Associació integrada per professionals que han d’actuar aplicant criteris d’imparcialitat, neutralitat i independència mostri una tendència ideològica tan determinada i actuï per motius que semblen inspirats per l’odi i la venjança va provocar reaccions molt crítiques. Una de les més contundents va ser la del diputat dels Comuns, Jaume Asens. També la de l’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye. L’Associació Progressista de Fiscals ha advertit que aquesta forma de comportar-se “no contribueix a la imatge de professionalitat del Ministeri Fiscal”, una professionalitat que també discutia el catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona Joan Queralt.

L’Associació de Fiscals, en vista del rebombori, va esborrar els seus missatges una estona després d’haver-los penjat. Es desconeix si la Fiscal General de l’Estat Dolores Delgado o el ministre de Justicia pensen intervenir en aquesta lamentable qüestió.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here