La Diputació de Barcelona és una institució molt important per a la comarca del Baix Llobregat: Ajuntaments, Consell Comarcal i nombroses entitats reben suport de la corporació provincial. Per aquest motiu des de la comarca es segueixen amb atenció les repercussions que podria tenir a la Diputació el fet que l’alcaldessa de L’Hospitalet i presidenta del PSC, Núria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona, hagi estat imputada (investigada en la terminologia actual), pels presumptes delictes de malversació i omissió del deure de perseguir un delicte, després de passar unes hores detinguda pel Cos Nacional de Policia.

Els fets que s’investiguen estan relacionats amb les subvencions rebudes per Consell Esportiu de l’Hospitalet. L’origen de les presumptes responsabilitats estaria en el fet que l’extinent d’alcalde socialista Jaume Graells li comuniqués l’existència d’una trama de corrupció en aquell organisme, sense que presumptament l’alcaldessa prengués mesures. Graells va dimitir com a tinent d’alcalde però continua formant part del grup municipal socialista. Entre la resta de persones investigades hi ha també dos altres regidors del PSC, Cristian Alcázar i Cristóbal Plaza. Núria Marín ha anunciat la seva voluntat de no dimitir com alcaldessa i ha reivindicat la seva presumpció d’innocència. Ha rebut el suport del secretari general del PSC, Miquel Iceta. L’afer també ha tingut repercussió a la premsa de Madrid ja que Marín és membre de la Comissió Executiva del PSOE.

L’altre punt de tensió és la Diputació de Barcelona, que Marín presideix gràcies a un pacte entre el PSC i Junts per Catalunya. Aquest pacte, que va evitar que Dionís Guiteras, alcalde de Moià i membre d’ERC, arribés a la presidència de la institució, ha estat sempre present com un element més de tensió entre les dues forces que formen el Govern de la Generalitat: Junts i ERC. Mentre Junts recrimina a ERC el seu pacte amb el PSOE per aprovar els pressupostos del Govern central format per socialistes i Unidas Podemos, Esquerra critica l’acord de Junts amb el PSC que va donar la presidència de la Diputació a Marín. Ara ERC ha mogut fitxa i ha anunciat la seva voluntat de presentar una moció de censura a la Diputació de Barcelona contra Marín si aquesta no dimiteix. La situació crea incomoditat dins de Junts per Catalunya; la candidata a la presidència de la Generalitat, Laura Borrás, ha manifestat que ella no hagués signat aquell pacte, tot i que no ha concretat si pensava adoptar mesures per desfer-lo. En canvi, la portaveu del Govern de la Generalitat, Meritxell Budó, ha qualificat, en una entrevista a SER Catalunya, l’anunci d’ERC de “precipitat i agosarat”.

Per acabar de complicar la situació cal recordar que el portaveu del grup de Junts a la Diputació i alcalde de Tordera, Carles García Cañizares, que presideix l’Àrea de Cultura i és membre de la Junta de Govern, va ser detingut l’any 2018 pel cas del presumpte desviament de subvencions de la corporació provincial destinades a projectes de països en desenvolupament; va quedar en llibertat amb càrrecs en espera de judici per decisió del jutjat número 1 de Barcelona. En la mateixa operació també va ser detingut l’expresident de la Diputació, Salvador Esteve, que fou alcalde de CIU a Martorell. Per a que la moció de censura tirés endavant ERC, que no té prou diputats per guanyar-la, hauria d’aconseguir el suport de Junts, un fet que es veu molt difícil ateses les

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here