El proper dilluns 7 de maig el Consorci per a la protecció i la gestió dels espais naturals del Delta del Llobregat rebrà un dels Premis Alí – Bei de periodisme i lideratge turístic que atorga la Associació Catalana de Periodistes i Escriptors de Turisme (ACEPTUR). El guardó li ha estat atorgat pel seu compromís amb la qualitat i l’excel·lència en el territori.

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]E[/dropcap]l Delta del Llobregat és una plana de més de 90 km2 situada entre Castelldefels i Montjuïc, des de les platges fins a les serralades de Garraf i Collserola. El territori està ocupat per importants poblacions, polígons industrials, centres comercials, carreteres, vies de trens i algunes de les infraestructures més importants del país, com l’Aeroport del Prat i el Port de Barcelona.

Però encara també per una extensa i fèrtil zona agrícola i uns valuosos espais naturals. El Consorci per a la protecció i la gestió dels espais naturals del Delta del Llobregat és l’administració formada per la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments del Prat de Llobregat, Viladecans, Sant Boi de Llobregat i Gavà que té encomanada la gestió d’aquests espais protegits.

Aquests aiguamolls són espais de gran productivitat, amb una biodiversitat extraordinària. Junt amb platges i pinedes litorals de gran valor ecològic, constitueixen una peça clau en les rutes migratòries i en la hivernada i reproducció de moltes aus. És per aquests motius que han estat protegits i reconeguts tant a nivell nacional com internacional.

Enmig de l’àrea metropolitana de Barcelona, a pocs quilòmetres de ciutats on viuen alguns milions de persones, és possible observar encara milers d’ànecs de moltes espècies diferents, bernats pescaires, martinets, limícoles, blauets, àligues i, fins i tot, flamencs i gaudir de paisatges naturals de gran bellesa.

Per a que sigui compatible la preservació d’aquest fràgil patrimoni amb el seu gaudiment per part dels visitants, els principals espais s’han equipat amb punts d’informació i es disposa de material de difusió per donar a conèixer les possibilitats que ofereix l’espai per a la visita i les principals espècies que es poden observar segons l’època de l’any. Els espais disposen d’itineraris, amb torres-mirador i observatoris des d’on mirar la fauna sense espantar-la. Tots els recorreguts estan senyalitzats, tant amb cartells orientatius com amb altres que permeten la interpretació de l’entorn o indiquen les normes que cal seguir.

Tot plegat ha permès que més de 100.000 persones cada any (130.000 l’any 2011) hagin gaudit dels diversos espais naturals del Delta del Llobregat al llarg del 2011. D’aquests, 20.000 són visitants escolars, el que converteix el Delta  del Llobregat en una de les principals escoles de natura de Catalunya.

Per al Consorci aquest premi és un reconeixement a la feina que les administracions han realitzant al Delta del Llobregat durant tots aquests anys en pro de l’equilibri territorial i del foment del seu ús social i turístic compatible amb la conservació de la natura.

Segons la seva gerent, María José Albaladejo,  “aquest premi sens dubte és mèrit de moltes persones i institucions, i així ho volem compartir; i arriba en un moment en el que cal conscienciar i sensibilitzar envers un turisme tranquil que integri la preservació del medi natural en la seva visita, com el que defensem des del Consorci”. El repte que té per endavant el Consorci  és continuar la feina de preservació del medi natural compatible amb la seva divulgació i la promoció d’un turisme sostenible.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here