La candidatura del president Mas sembla que també considera l’Àrea Metropolitana de Barcelona com una prioritat. L’estratègia podria passar perquè Romeva i Eduardo Reyes, que protagonitzaran els primers actes de pre campanya d’avui al Baix Llobregat, evitin centrar-se en el discurs identitari i intentin mobilitzar l’entorn de Barcelona amb un missatge de perfil social i utilitzant també el castellà

El perfil social del cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva -ex eurodiputat d’ICV- i d’Eduardo Reyes -líder de l’organització sobiranista de castellanoparlants Súmate- número sis de la llista, sembla que serà clau a les grans ciutats de la corona metropolitana de Barcelona, i en especial al Baix Llobregat, on avui comença amb força la pre campanya de la llista del president.

ANC, Òmnium Cultural i Súmate es van adreçar a principis d’agost a Romeva per demanar-li que es desplacés especialment a ciutats del Baix Llobregat durant la campanya i que la basés en un perfil social, així com en el greuge econòmic de Catalunya per part de l’estat i en el manteniment, malgrat s’aconseguís la independència; dels llaços culturals i familiars amb Espanya. 

Així, avui a Esplugues, Reyes, Tardà -diputat al Congrés per ERC i veí de Cornellà- i la consellera de Convergència Neus Munté, inicien l’ofensiva al Baix Llobregat a les 19h. Pràcticament alhora, Romeva, el portaveu de CDC Josep Rull, la directora de cinema Isona Passola i l’ex socialista Toni Comín, faran el mateix al Prat.

L’ofensiva continuarà dijous 3 de setembre a Castelldefels, que s’ha convertit en un dels enclavaments més desitjats de la comarca, després que Movem Castelldefels -una llista de confluència liderada per l’actual alcaldessa, l’ecosocialista Candela López- deixés al PP sense el seu bastió al Baix Llobregat. 

García Albiol -cap de llista del PPC- va triar aquesta ciutat baixllobregatina per presentar-se com a Candidat per al 27S i aquest dijous Romeva, Mas i Junqueras intentaran guanyar-hi simpaties per Junts pel Sí, en un acte de pre campanya a tres. Tot, just després que Castelldefels s’hagi afegit al llistat de ciutats que pertanyen a l’AMI. 

El dia 5 de setembre, la precampanya de Junts pel Sí arribarà a Viladecans, amb un cartell on figuren Muriel Casals -presidenta d’Òmnium Cultural-, la diputada d’ERC Anna Simó i el diputat de Convergència Jordi Turull.

De cara a la setmana vinent, el dilluns 7 de setembre, Romeva, Turull i l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts i líder d’ERC, Oriol Junqueras, visitaran Cornellà; mentre dimecres 9 el President Mas serà a la capital de la comarca, Sant Feliu de Llobregat, al costat de Junqueras, i de l’ex presidenta de l’ANC, Carme Forcadell.

El Baix Llobregat castiga el sobiranisme o les retallades?

A les últimes eleccions autonòmiques, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el sobiranisme es va consolidar amb un 39% del vot. En números absoluts, l’independentisme va obtenir més de 610.000 vots favorables. 

Les darreres eleccions municipals van significar també la recuperació del vot d’ERC -van reaparèixer a ciutats com la capital del Baix Llobregat i van revalidar un molt bon resultat, per exemple, a Sant Vicenç dels Horts, on ostenten l’alcaldia- i la irrupció amb força de la CUP, com també candidatures de confluència sobiranista amb diversos actors protagonistes. 

No obstant, CiU va patir una històrica patacada que la va portar fins i tot a perdre la seva representació municipal a municipis com Viladecans.

Pel que fa als voluntaris -anomenats “candidats”- que ha captat Junts pel Sí, al Baix Llobregat -que representa el 8% de la població total de Catalunya- hi havia registrats aquest divendres 2.135 voluntaris, el que suposa el 4% del total d’inscrits. La campanya de Junts pel Sí doncs, ha aconseguit a aquesta comarca una penetració clarament por sota de la mitjana de Catalunya.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here