La Creu Roja i la Mitja Lluna Roja de 187 països commemoren el 8 de maig l’aniversari del naixement del seu fundador, Henry Dunant.  La Creu Roja Espanyola celebra un any més el seu Dia Mundial sota el lema “Cada vegada més a prop de les persones”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]H[/dropcap]enry Dunant va néixer el 8 de maig, a la localitat suissa de Ginebra. Dedicat als negocis, un projecte laboral el va portar per casualitat, molt a prop de Solferino al nord d’Itàlia, al mateix moment en que l’exèrcit austríac s’enfrontava amb el francès i el piemontès. Aquella nit del 24 de juny de 1859, hi hagué 40.000 morts i ferits i Dunant va observar amb horror com els ferits quedaven desatesos i morien per falta d’assistència, ja que els serveis sanitaris militars eren gairebé inexistents.

Profundament marcat per aquesta experiència, va escriure un llibre, “Record de Solferino”, en el que desenvolupa la idea de crear societats de socors en temps de pau, amb la finalitat de cuidar dels ferits en temps de guerra.

creu roja 3Aquesta idea va ser recollida per un grup de quatre ciutadans suïssos, que junt amb Dunant van ser coneguts com “Comitè dels Cinc”. Aquest comitè va ser qui va impulsar les idees de Dunant i va donar origen l’any 1863 al Comitè Internacional de la Creu Roja. Aquest Comitè, amb el suport del Govern suís, va aconseguir organitzar una conferència diplomàtica a Ginebra, on participaren 16 països europeus i observadors dels Estats Units, el resultat de la qual va ser la signatura per dotze Estats, del primer Conveni de Ginebra per a protegir als militars ferits en campanya.

I aquest Moviment Internacional que va néixer per a pal·liar el sofriment en els camps de batalla, aviat va adquirir el compromís de prevenir i pal·liar el sofriment en tot moment i a qualsevol lloc del planeta.

Els Principis Fonamentals de la organització son: “Humanitat, Imparcialitat, Neutralitat, Independència, Caràcter Voluntari, Unitat i Universalitat”, i obliguen a tota la Institució en el seu conjunt.

La Creu Roja fa 140 anys que es va implantar a Catalunya, i algunes delegacions de la institució al Baix Llobregat, han celebrat els seus centenaris, com és el cas de Creu Roja de Cornellà, que el celebrà l’any passat.

Les greus conseqüències de la riuada del 1907, que va arrasar una part de la ciutat de Cornellà; van provocar que el cos de voluntaris de la Creu Roja de Barcelona es desplacés a Cornellà per prestar la seva ajuda a les persones de la localitat. La solidaritat de l’agrupació humanitària va tenir un fort impacte a la ciutat, fet que va portar a la creació l’any 1911 de l’Assemblea Local de la Creu Roja a Cornellà.

Històries de solidaritat com aquesta són les que han impulsat la implantació de la Creu Roja arreu de la nostra comarca, que actualment té delegacions a moltes poblacions del Baix Llobregat.

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here