Gavà s’adhereix a la petició de l’entitat ecologista Depana, i demana a la Generalitat que s’ampliïn les Zones Especials de Protecció d’Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat. Depana vol que els altres ajuntaments de la zona segueixin l’exemple gavanenc

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l consistori se suma així a una demanda de Depana, que vol que les ZEPA s’adaptin a la nova delimitació de les Àrees Importants pels Ocells (IBA, pel seu acrònim en anglès), que defineix la Societat Espanyola d’Ornitologia i serveix de base científica per a la limitació de les ZEPA.

Ara, Depana reclama que altres consistoris de la zona segueixin l’exemple de Gavà. Mentrestant, espera que el Parlament tramiti una proposició no de llei presentada per ERC que vol aconseguir aquesta ampliació.

El consistori gavanenc ja va aprovar el març passat una moció instant a la Generalitat i a l’Estat a fer “les gestions necessàries per promoure, de manera immediata, l’ampliació de la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat, de forma que s’adeqüin a la delimitació de l’Àrea Important pels ocells del Delta del Llobregat (IBA)”.

I a més, ara demanen a aquestes administracions “que s’oposin a qualsevol projecte que impliqui la destrucció o reducció, en tot o en part, de les actuals zones d’especial protecció per a les aus delimitades al Delta del Llobregat”.

La moció va ser presentada per ERC i aprovada amb el suport del PSC i ICV-EUiA i l’abstenció del PP i Ciutadans. CiU va votar en contra al·legant que primer calia esperar el desenllaç de les negociacions amb Sheldon Adelson sobre la possible ubicació d’un complex de joc i oci a la zona.

Ara, Depana demana a la resta dels ajuntaments de la zona, com el Prat de Llobregat, Sant Boi o Viladecans, que se sumin a la reclamació. L’entitat ecologista la fa des de finals de l’any passat, quan la Societat Espanyola d’Ornitologia-Birdlife va aprovar el seu nou mapa d’Àrees Importants pels Ocells (IBA, en anglès).

Aquest nou mapa d’IBA amplia l’àrea que cal protegir al Delta del Llobregat. La IBA d’aquest espai havia estat delimitada el 1992, però des de llavors s’han ampliat el port i l’aeroport i per contrarestar-ho, SEO/Birdlife ha ampliat la zona a protegir.

Cal Tet, un dels espais protegits del Delta del Llobregat.
Cal Tet, un dels espais protegits del Delta del Llobregat.

La IBA que SEO/Birdlife va fer el 1992 al Delta del Llobregat, incloïa la desembocadura del riu Llobregat antiga, els terrenys de la Ricarda i els del Remolar-Filipines. La nova proposta connecta tots aquests espais solts i inclou, a més espais com Can Trabal, l’última zona agrícola de l’Hospitalet, i la llera del riu des de Molins de Rei fins al mar, entre d’altres.

Un exemple de com nous espais han esdevingut importants per a les aus després de les ampliacions del port i l’aeroport és la illa del Molí de Ca l’Arana: es tracta d’un pedaç de terra que va quedar al mig de la nova llera del Llobregat quan aquest fou desviat. Des de l’any passat s’hi assenta la gavina corsa, una de les espècies més protegides de la Mediterrània Occidental, i hi cria: a Catalunya només ho fa a l’Ebre i en aquesta illa, que no està protegida. Ara està inclosa en la IBA.

 

2 COMENTARIS

  1. Benvolgut,

    Moltes gràcies per la correcció. Efectivament ha estat un error que ja hem subsanat. Esperem que segueixis seguint-nos i ajudant-nos a fer elBaix.cat cada dia millor.

    Cordialment,
    Equip de redacció d’elBaix.cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here