L’organisme insisteix en reclamar a la Generalitat que aporti més recursos el curs vinent però el departament adverteix que no pot

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]F[/dropcap]inalment les beques menjador al Baix Llobregat es podran pagar fins a finals de curs. El Consell Comarcal, que n’ha atorgat 6.923 i que des de fa mesos reclamava al departament d’Ensenyament que aportés mig milió més d’euros perquè, advertia, amb els recursos disponibles només es podrien pagar 144 dels 177 dies del curs, ha aportat 285.000 euros extra. D’aquests, 150.000 provenen de la diputació. Ho ha fet tot just quan s’estaven esgotant els recursos disponibles fins ara.

Ara es podran pagar les beques fins al juny, ha assegurat l’organisme en un comunicat. El seu president, Joaquim Balsera (PSC), insisteix però en reclamar a la Generalitat que l’any vinent augmenti els recursos. Mitjans de maig era la data límit: ja a l’inici de curs el Consell Comarcal del Baix Llobregat va advertir que llavors s’esgotarien els recursos destinats pel departament d’Ensenyament a pagar les beques menjador a les escoles de la comarca.

Per això el seu president, Joaquim Balsera, que dirigeix un dels pocs òrgans supramunicipals que queden en mans del PSC a Catalunya, reclama des del setembre a la Generalitat que aportés 500.000 euros més per a beques menjador a la comarca. De fet, en els dos anteriors cursos ja va caldre aportar recursos extra per cobrir tots els dies: el 2010 el Govern va haver d’aportar 1,5 milions d’euros extra, i el 2011 uns altres 364.000.

Però ja des de setembre el departament d’Ensenyament advertia que això, aquest any, no passaria. I acusava el Consell Comarcal d’haver atorgat més beques menjador que les que sabia que podria pagar, i de no haver-se adaptat als recursos disponibles, com sí que van fer altres consells.

La Generalitat va preveure 2,8 milions d’euros per aquesta despesa. Finalment, van indicar fa uns mesos fonts del departament, seran 3,1 milions els destinats a finançar beques menjador al Baix Llobregat, d’un pressupost global de 3,9 milions que aniran als menjadors escolars de la comarca. L’any passat van ser 3,7, afegeix el departament.

Ara el consell ha informat en una nota de premsa que ha aportat 285.000 euros més que permetran disposar “d’un finançament afegit que s’espera pugui cobrir el servei de beques durant els dies restants fins al 22 de juny”. Els diners provenen del mateix consell i d’una subvenció de la Diputació de Barcelona dirigida a atendre infants en situació de risc, sempre segons la nota del Consell Comarcal.

La decisió ha arribat després que Joaquim Balsera es reunís, aquest dimarts, amb la conseller d’Ensenyament, Irene Rigau, segons ha informat el comunicat. “És imprescindible que el govern català articuli dotacions pressupostàries suficients per garantir plenament les beques menjador del curs vinent”, ha reclamat Balsera després de la trobada. El departament, però, manté la seva postura: en el context actual d’austeritat és impossible augmentar la despesa, sosté.

Un 10,7% de tots els infants que reben beques menjador a Catalunya són del Baix Llobregat, on s’han adjudicat 6.923 beques, de les 8.743 que es van sol·licitar a l’inici del curs. Un 64% d’aquests beneficiaris són atesos pels serveis socials, i el 92% van a un centre públic. El 91% cursa educació primària o infantil i el 84% dels becats són de nacionalitat espanyola.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here