Martorell i Molins de Rei han aprovat en els seus respectius plens la petició de crèdits ICO del Govern de l’Estat, amb la opinió contrària de la majoria de partits de l’oposició

Martorell

El ple de l’Ajuntament de Martorell va aprovar dilluns al vespre la petició de crèdit a l’ICO per poder pagar els seus proveïdors. A la votació, els regidors del govern de CiU i els de l’oposició del PP hi van votar favorablement, mentre que els del PSC, ICV i ERC es van abstenir.

A finals de març, el ple municipal va aprovar el pla d’ajustament exigit pel govern espanyol per poder accedir al pla de proveïdors per pagar les factures pendents de l’exercici darrer. Els ajuntaments que com el de Martorell s’hi van acollir, tenien fins al dia 15 de maig per aprovar en ple la petició de crèdit.

El regidor d’Hisenda i Règim Interior, Josep Casasayas, va destacar que una quarantena de municipis catalans i més de dos mil a tot l’Estat s’han quedat sense pla d’ajustament perquè no han pogut assegurar que tindran ingressos suficients com per a tornar el crèdit de l’ICO. “Això demostra que el pla d’ajustament no era un mer tràmit”, va dir Casasayas.

En la seva explicació de vot, el portaveu del PP, Francesc Arpal, va felicitar “l’interventor, el secretari i el regidor per haver formulat un pla rigorós i creïble”.

Els portaveus del PSC, Javier González, d’ICV, José Antonio Simón, i d’ERC, Adolf Bargués. Segons fonts d’ICV, aquesta operació de crèdit ve provocada per l’acceptació de les condicions del Reial decret llei 4/2012, de 24 de febrer, per la qual el PP “facilita” als ajuntaments el poder pagar els deutes pendents amb els seus proveïdors compromesos fins a 31 de desembre de 2011.

José Antonio Simón, portaveu d’ICV, ha recalcat que “des d’ICV Martorell creiem que sota l’aparença d’una política de suport a les empreses i proveïdors, es presenta un nou regal als Bancs. CIU i PP van acceptar un préstec de 3.594.418,94€ a tornar en 10 anys, amb unes condicions que ni sabem: ni el tipus d’interès, ni amb l’entitat financera que es beneficiarà, que podria ser fins i tot Bankia”.

El crèdit demanat a l’ICO és de 3,594 milions d’euros. L’Ajuntament l’haurà de tornar en els pròxims 10 anys, amb una carència de dos anys i a un interès aproximat del 5 per cent. A partir d’ara, el govern espanyol assignarà el crèdit a un banc i aquest banc pagarà directament els proveïdors. La previsió és que els pagaments es facin abans de final de mes.

Molins de Rei

El ple municipal del 15 de maig de 2012 ha aprovat un crèdit de 3.565.370,79 € per pagar les factures pendents a proveïdors, segons el que marca el Real Decreto 4/2012 del govern de l’estat espanyol. S’ha aprovat amb els vots a favor de CiU, PSC i PP, mentre que la CUP, ExMdR i IxMdR s’han abstingut.

El regidor de Finances, Ferran Espinosa, va assenyalar que els consistoris no tenien més sortida que demanar aquest crèdit si no volien que l’Estat reduís la seva aportació als pressupostos municipals, que en el cas de Molins de Rei hagués significat una pèrdua de 2 milions d’euros per al proper pressupost. Alhora, va voler deixar palès que no es tracta d’una mesura justa per part de l’Estat amb aquells ajuntaments que estan duent a terme una bona gestió de les seves finances, com és el cas de Molins de Rei.

Durant el Ple també es va reclamar que l’Ajuntament cobri el deute que la Generalitat manté amb el Consistori, que actualment és de 1,2 milions. Aquest deute ja s’ha reduït de manera important gràcies al Pla Extraordinari d’Assistència Financera Local amb el qual la Diputació de Barcelona va avançar el pagament de 604.075 euros i gràcies també a la formalització de la subvenció pendent de 726.000 euros per al poliesportiu La Sínia.

En canvi, la resta oposició (menys el PP) es mostra contrària a la petició de crèdit per part de l’Ajuntament. Amb aquest nou crèdit, el deute total del consistori molinenc arriba als 22.959.872,05 €, fet que comportarà que cada any s’hagi de pagar 1 milió d’euros en interessos als bancs i caixes. En el pressupost 2012 estava previst pagar uns 830.000 € d’interessos bancaris, xifra que es veurà incrementada fins al milió després de l’aprovació d’aquest crèdit. Això és intolerable per a tots els partits que hi han votat en contra.

Segons fonts de la CUP “entenem que el govern municipal (CiU i PSC) i el seu soci habitual (PP) no han estat capaços de pressionar i d’aconseguir que les altres administracions paguin el deute. Per la contractació del crèdit de 3,5 milions haurem de pagar prop de 200.000 € anuals d’interessos bancaris”.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here