El curs ‘Violència vers les dones: anàlisi del protocol i seguiment del circuit d’atenció’ s’inclou en el programa d’actuacions previstes dins el circuit municipal d’atenció a les dones víctimes de violència

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]quest divendres, 18 de maig, tindrà lloc l’acte de cloenda del curs de formació per a professionals “ Violència vers les dones: anàlisi del protocol i seguiment del circuit d’atenció”. El curs l’ha organitzat el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Martorell amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Hi han participat prop d’una vintena de professionals dels diferents àmbits d’actuació com ara els Serveis Socials Bàsics, Ensenyament, Policia Local, Mossos d’Esquadra, ABS de Martorell, Hospital de Martorell, Centre de Salut Mental d’Adults, ASSIR o Creu Roja.

Durant el curs, els participants han rebut una formació específica davant d’aquesta problemàtica com a eina bàsica per garantir tant les actuacions preventives com la millora de l’atenció a les dones que estant patint situacions de violència. El curs ha permès actualitzar el seguiment del circuit d’atenció a les dones del departament de Serveis Socials de Martorell que funciona des de fa 10 anys. El protocol i el circuit d’atenció a les dones que pateixen situacions de violència canvia constantment amb la posada en marxa de nous serveis i la creació de nous protocols.

L’objectiu d’aquest curs, que clourà divendres, ha estat generar espais que tinguin com a objectiu general millorar el funcionament i la coordinació dels serveis del circuit per tal de garantir una atenció de qualitat a les dones en situació de violència. A més s’han analitzat els objectius i funcions de cada un dels serveis com a part implicades en un circuit d’atenció orientat per un protocol municipal i la creació d’eines i estratègies per a millorar el funcionament i establir pautes per al seguiment en el procés d’actualització dels protocols d’actuació.

El circuit municipal d’atenció a les dones víctimes de violència preveu un seguit d’activitats formatives per ajustar-se a la realitat del territori i a les necessitats dels professionals que hi intervenen.

Xifres de violència masclista al Baix Llobregat

Les últimes xifres de les que disposem, son les corresponents al quart trimestre de 2011, període en que els partits judicials del Baix Llobregat van registrar 391 denúncies, el 61,1% de les quals van ser rebudes per atestat policial amb denúncia de la víctima de violència masclista. El nombre d’homes condemnats ha estat de 26, mentre que el d’absolts ha estat 25. Durant el trimestre es van registrar 87  assumptes civils d’ingrés directe que representaven el 8,7% dels registrats en el conjunt de Catalunya, principalment els divorcis no consensuats i la custòdia de fills menors no matrimonials no consensuats. El nombre d’assumptes penals d’ingrés directe registrat durant el trimestre va ser de 677, representant el 10,9% del total del conjunt de Catalunya i es van registrar 53 faltes i 626 delictes als partit judicials del Baix Llobregat. Les lesions i maltractaments han estat els delictes més registrats (el 90,4% del total de delictes). Es van iniciar 104  ordres de protecció, 101 incoades a instància de la víctima de violència masclista i més de la meitat de les ordres de protecció van ser adoptades (61,5%).

Pel que fa a l’evolució d’aquesta xacra, els assumptes civils d’ingrés directe han augmentat de manera destacada en el conjunt de Catalunya (38,3% més respecte el tercer trimestre) i en els partits judicials de la comarca (11,5% més). També augmenten els assumptes penals d’ingrés directe en els partits judicials de la comarca respecte l’anterior trimestre (7,4%) mentre en el conjunt de Catalunya disminueixen en un -8,8%. Per contra, disminueixen el nombre d’ordres de protecció interposades i el pes de les ordres de protecció denegades.

(xifres extretes del “Informe de violència contra les dones. Partits judicials del Baix Llobregat” del Consell Comarcal del Baix Llobregat)

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here