Lluís Recoder defensa que la societat civil és ”absolutament imprescindible” per protegir el futur mediambiental i es mostra pessimista sobre la Cimera de Rio +20

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a responsabilitat del futur del planeta no recau únicament sobre les administracions i les aportacions de la societat civil a través de les seves diverses organitzacions i associacions és ”absolutament imprescindible”, segons ha dit Lluís Recoder, conseller de Territori i Sostenibilitat en el transcurs de la conferència ‘La Cimera de Rio +20: desafiaments, perspectives i reptes’ que es va celebrar ahir al vespre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

El conseller creu que amb les dades que es disposen no es pot ser massa optimista sobre el resultat final de la Cimera de Rio +20 perquè les posicions entre estats estan molt allunyades d’arribar a un denominador comú. En un auditori marcat per participants sensibilitzats  amb la defensa del medi ambient i la sostenibilitat del model productiu, el conseller ha estat interpel·lat sobre la possibilitat de l’arribada de la inversió d’Eurovegas a Catalunya.

El conseller ha respost que amb un context social amb un taxa d’atur per sobre del 20% que arriba al 50% entre la població juvenil, l’obligació del Govern és no fer escarafalls a cap proposta d’inversió que suposi la creació de llocs de treball, perquè el contrari suposaria estar fent ”una mala feina”.

No obstant això, Lluís Recoder ha explicat que el projecte Eurovegas s’haurà d’adaptar a les limitacions legals que estan vigents a Catalunya. El conseller ha recordat que des de fa setmanes ha manifestat el seu ”pessimisme” sobre la possible arribada del projecte nord-americà. Recoder també ha recordat que des del principi el Govern ha reiterat que aconseguir aquest projecte no ha de suposar ni vendre el territori ni vendre el país.

En el transcurs de la seva intervenció, Lluís Recoder ha recordat que la seva vinculació a la defensa del medi ambient ve de lluny. Concretament, ha dit, va formar part de la delegació oficial de l’estat espanyol fa 20 anys a la Cimera de Rio del 1992. Per Recoder, tot i que aquesta cimera va ser considerada un fracàs per a la majoria de l’opinió pública mundial, el contingut de la Cimera va suposar ”un abans i un després” en l’actuació de polítiques mediambientals dels governs de tot el món.

De fet, i com element concret d’aquest canvi, Recoder ha dit que en aquests moments el 95% de les aigües residuals del país estan depurades i només s’està a un 5% de complir amb els objectius mercats per la UE el 2015.   En relació amb la possibilitat de tancar un acord de mínims a la Cimera de Rio +20, Recoder ha manifestat la seva posició pessimista i ha dit que no hi havia seguretat de ”poder arribar a un mínim comú denominador” entre els països que hi participen.

El president del Fòrum Ubuntu i de la Fundació Cultura de la Pau, Federico Mayor Zaragoza, ha criticat l’actual model de relacions internacional basat en el G-8 i no sota el paraigües de les Nacions Unides que suposaria una confirmació d’un model multilateral i més transversal amb la veu d’una àmplia majoria de països.

A més del conseller i de Federico Mayor Zaragoza a l’acte han participat Aniol Esteban, cap d’Economia Ambiental de la New Economics Foundation, Cristina Ribas, presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, i Manuel Manonelles, director de la Fundació Ubuntu.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here