La constructora TAU-Icesa reclama una indemnització a l’Ajuntament d’Esplugues

La constructora TAU-Icesa reclama una indemnització a l’Ajuntament d’Esplugues

La constructora reclama aquesta indemnització al consistori  perquè la Generalitat ha determinat que la cessió privada  de l’espai Baronda, contradiu el Pla General Metropolità (PGM)

L‘abril del 2010 Esplugues inaugurava l’espai Baronda i culminava així una operació urbanística que, va permetre recuperar aquest edifici històric, que havia acollit una antiga fàbrica de ceràmica. En va assumir la rehabilitació la constructora TAU-Icesa que, a canvi, gestionaria durant 40 anys un espai que acolliria les seves oficines. Un acord que segons CiU contradeia el PGM, que obligava a a destinar l’indret a equipaments públics.

Ara fa un any, la Generalitat va sol·licitar que s’anul·lés la cessió. Els adjudicataris reclamen ara una indemnització. L’Ajuntament defensa el contracte i acusa els constructors de desdir-se’n perquè pateixen estretors econòmiques.

Per rehabilitar aquest espai, el municipi va fer el març del 2005 un encàrrec a TAU-Icesa i al despatx Alonso Balaguer i Arquitectes Associats, S. L., que van formar la societat Baronda Futur. El projecte de rehabilitació finalment aprovat, el novembre del 2006, costava 12,9 milions d’euros.

La UTE assumia els costos, a canvi d’adjudicar-se la gestió de l’equipament durant 40 anys. En aquest temps, confiava en recuperar els diners invertits mitjançant, d’una banda, les taxes establertes per l’Ajuntament per a les activitats públiques que es realitzessin a l’equipament i mitjançant l’explotació dels espais d’oficines i comercials, de l’altra.

Ja llavors el grup municipal de CiU va denunciar que l’acord contradeia el Pla General Metropolità, que prescriu que la Baronda s’ha de destinar a un equipament comunitari i no a usos privats.

“La finalitat havien de ser usos públics, és a dir que hi hagués un casal d’avis, un casal esportiu, una comissaria de policia o qualsevol equipament públic, però no unes oficines privades que l’únic que fan és negoci; molt lícit, però no en un espai públic comprat per l’Ajuntament i amb diners públics de la ciutat”, ha explicat el cap local de CiU, Roger Pons, a l’ACN.

Per això, Pons i una altra regidora van acudir a la Generalitat. Arrel d’aquesta denúncia tècnics del departament de Territori i Sostenibilitat van visitar l’espai  i van comprovar que dues terceres parts (un 62,79%), dels 4.910,37 metres quadrats útils de la Baronda estaven destinats a oficines privades de TAU-Icesa i Inverfrost, promotora depenent d’aquesta constructora; del despatx d’arquitectes d’Alonso Balaguer; i de l’empresa llogatera Tobacco Group, dedicada al màrqueting del tabac.

Aquesta destinació majoritària de l’espai a usos privats contradeia el planejament, va determinar en una resolució el 25 de maig del 2011 el llavors director general d’Urbanisme, Pere Solà. Per això, va sol·licitar a l’Ajuntament que declarés nul l’acord pel qual el ple concedia la rehabilitació a Baronda Futur i el contracte que l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz (PSC), va signar el juliol del 2006 amb aquesta societat.

Davant d’això, ara els representants de Baronda Futur reclamen al consistori que faci cas a la Generalitat i anul·li la concessió. A més, reclamen que es resolgui el contracte i que l’Ajuntament els pagui el valor d’allò construït i els indemnitzi pels danys que, diuen, han sofert.

 

Comentaris (1)

Deixa un comentari

© 2012 - elBaix.cat  |  Un projecte de Social Mirror i desenvolupat per Cabans

Tornar adalt