La constructora reclama aquesta indemnització al consistori  perquè la Generalitat ha determinat que la cessió privada  de l’espai Baronda, contradiu el Pla General Metropolità (PGM)

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’abril del 2010 Esplugues inaugurava l’espai Baronda i culminava així una operació urbanística que, va permetre recuperar aquest edifici històric, que havia acollit una antiga fàbrica de ceràmica. En va assumir la rehabilitació la constructora TAU-Icesa que, a canvi, gestionaria durant 40 anys un espai que acolliria les seves oficines. Un acord que segons CiU contradeia el PGM, que obligava a a destinar l’indret a equipaments públics.

Ara fa un any, la Generalitat va sol·licitar que s’anul·lés la cessió. Els adjudicataris reclamen ara una indemnització. L’Ajuntament defensa el contracte i acusa els constructors de desdir-se’n perquè pateixen estretors econòmiques.

Per rehabilitar aquest espai, el municipi va fer el març del 2005 un encàrrec a TAU-Icesa i al despatx Alonso Balaguer i Arquitectes Associats, S. L., que van formar la societat Baronda Futur. El projecte de rehabilitació finalment aprovat, el novembre del 2006, costava 12,9 milions d’euros.

La UTE assumia els costos, a canvi d’adjudicar-se la gestió de l’equipament durant 40 anys. En aquest temps, confiava en recuperar els diners invertits mitjançant, d’una banda, les taxes establertes per l’Ajuntament per a les activitats públiques que es realitzessin a l’equipament i mitjançant l’explotació dels espais d’oficines i comercials, de l’altra.

Ja llavors el grup municipal de CiU va denunciar que l’acord contradeia el Pla General Metropolità, que prescriu que la Baronda s’ha de destinar a un equipament comunitari i no a usos privats.

“La finalitat havien de ser usos públics, és a dir que hi hagués un casal d’avis, un casal esportiu, una comissaria de policia o qualsevol equipament públic, però no unes oficines privades que l’únic que fan és negoci; molt lícit, però no en un espai públic comprat per l’Ajuntament i amb diners públics de la ciutat”, ha explicat el cap local de CiU, Roger Pons, a l’ACN.

Per això, Pons i una altra regidora van acudir a la Generalitat. Arrel d’aquesta denúncia tècnics del departament de Territori i Sostenibilitat van visitar l’espai  i van comprovar que dues terceres parts (un 62,79%), dels 4.910,37 metres quadrats útils de la Baronda estaven destinats a oficines privades de TAU-Icesa i Inverfrost, promotora depenent d’aquesta constructora; del despatx d’arquitectes d’Alonso Balaguer; i de l’empresa llogatera Tobacco Group, dedicada al màrqueting del tabac.

Aquesta destinació majoritària de l’espai a usos privats contradeia el planejament, va determinar en una resolució el 25 de maig del 2011 el llavors director general d’Urbanisme, Pere Solà. Per això, va sol·licitar a l’Ajuntament que declarés nul l’acord pel qual el ple concedia la rehabilitació a Baronda Futur i el contracte que l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz (PSC), va signar el juliol del 2006 amb aquesta societat.

Davant d’això, ara els representants de Baronda Futur reclamen al consistori que faci cas a la Generalitat i anul·li la concessió. A més, reclamen que es resolgui el contracte i que l’Ajuntament els pagui el valor d’allò construït i els indemnitzi pels danys que, diuen, han sofert.

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here