Amnistia Internacional alerta que les retallades que s’estan aplicant suposen “mesures regressives” en els drets a Catalunya

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]A[/dropcap]quest vespre, en el marc d’un sopar solidari que se celebrarà a Molins de Rei, el Grup del Pla del Llobregat, la secció baixllobregatina d’Amnistia Internacional (AI), presentarà l’Informe Anual 2012 de l’ONG, que avalua la situació dels drets humans arreu del món al llarg de l’any passat.

“En nom de la crisi econòmica no es poden reduir els drets de les persones”, va reivindicar la presidenta d’AI, Maria Cañadas, en la presentació als mitjans de l’Informe, tot assenyalant que aquestes pèrdues de drets ja s’estan constatant. I és que “la crisi econòmica no pot desembocar en una crisi de drets humans”, que han de ser garantits pels estats, segons apuntava el portaveu de l’organització, Dani Vilaró.

L’ONG considera que els efectes de les mesures d’estalvi ja han creuat la línia vermella, perquè “qualsevol retallada que impliqui una regressió en els drets, ja és anar més enllà del límit”, ha assenyalat la coordinadora d’AI.

Amnistia Internacional denuncia en l’Informe Anual l’existència “d’ús excessiu de la força” per part de la policia en les manifestacions del moviment 15-M i les protestes estudiantils. I posa de manifest que informes mèdics i imatges de vídeo confirmen que el 27 de maig els agents antidisturbis dels Mossos d’Esquadra van “colpejar amb les seves porres manifestants aparentment pacífics, i van disparar-los projectils de goma”. L’Informe critica que, malgrat tot això, “el 8 de juny el Govern català va manifestar que no calia obrir una investigació sobre les denúncies”.

“L’ús de la força ha de ser sempre l’últim recurs per garantir l’ordre públic, no el primer i el dret a la reunió pacífica és un dret fonamental reconegut al pacte internacional dels drets civils i polítics del qual Espanya és part des de l’any 1977”, va destacar la coordinadora d’AI Catalunya, Imma Guixé. L’organització també lamenta que el Govern abolís al gener el Codi d’Ètica de la Policia de Catalunya, que implementava el Codi Europeu d’Ètica de la Policia.

En l’Informe que es presentarà aquest vespre Amnistia Internacional valora com a nota positiva l’anunci de la fi de la lluita armada per part d’ETA, condemna el “pobre paper” que desenvolupa la Organització de les Nacions Unides (ONU), mostra la seva preocupació sobre el risc d’impunitat per als crims del franquisme a Espanya, i critica de forma contundent el comerç d’armes, fent una crida per a l’aprovació enguany d’un tractat sòlid sobre aquest negoci.

El sopar solidari i la presentació de l’Informe Anual 2012 d’Amnisita Internacional es portarà a terme avui, 1 de juny, a les 21 h al Restaurant El Tast de Molins de Rei (C/ Jacint Verdaguer, 121) i el preu és de 25€. Els diners recaptats amb el pagament del sopar es destinaran a realitzar accions i campanyes d’Amnistia Internacional al Baix Llobregat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here