Els pressupostos estatals prioritzen el rescat d’una entitat bancària per davant de les polítiques actives d’ocupació, en especial les polítiques d’inserció laboral de persones amb discapacitat.

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]A[/dropcap]ixí ho denuncia Dincat, entitat representativa de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya, que considera innacceptable que el govern del PP hagi previst en els pressupostos anuals que Catalunya rebi un 56% menys per a polítiques d’inserció laboral per aquest col·lectiu. A més, l’entitat recorda que això suposa incomplir la normativa de l’Estat (la LISMI) que obliga a subvencionar el 50% del salari mínim interprofessional de les persones amb discapacitat i trastorn mental que treballen als Centres especials de Treball.

[level-premium]

Segons les xifres que es desprenen dels pressupostos, Catalunya rebrà 2.797 euros per cada persona discapacitada inserida laboralment, mentre que a d’altres territoris com Galícia, reben 10.637 euros per persona.

“És molt greu que una persona amb discapacitat a Catalunya tingui menys drets que a un altre territori”, segons Rosa Cadenas, presidenta de Dincat. “El dret al treball és necessari, no només per garantir la subsistència i el benestar de les persones amb discapacitat, sinó també per facilitar la integració social, i no permetrem que es traspassi aquesta línia vermella”, afirma Cadenas.

Manifestació "Això sí que no" a l'Arc de Triomf
Manifestació sota el lema "Això sí que no" a l'Arc de Triomf

Per tal fer palès el seu malestar i rebuig, 15.000 persones es van reunir a l’Arc de Triomf de Barcelona el passat 20 de maig per defensar el dret de les persones discapacitades a treballar i a no dependre només de les subvencions per viure com a ciutadans de segona. Sota el lema “Això sí que no”, les entitats del sector van denunciar que la retallada del 56% en Polítiques Actives d’Ocupació a Catalunya anunciada per l’Estat posa en greu perill la tasca que realitzen els Centres Especials de Treball, les entitats d’inserció local i  les entitats de treball amb suport que, sense l’ajuda de l’administració, no podran fer front al pagament de les nòmines.

De fet, ECOM, el referent de la discapacitat física a Catalunya, que aplega 184 associacions de persones amb discapacitat física, ha entrat en fallida tècnica i s’ha vist obligat a iniciar els tràmits per presentar un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que suposarà el tancament dels 11 Serveis d’Integració Laboral (SIL) que té repartits arreu de Catalunya. Els SIL treballen per inserir en el mercat laboral les persones amb discapacitat, necessitat més urgent que mai en el context de crisi actual; en els darrers 4 anys, els serveis d’ECOM han inserit més de 4.000 persones amb discapacitat. ECOM s’ha vist abocada a aquesta situació degut a les retallades en polítiques d’ocupació que el Govern estatal planteja en el projecte de llei dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2012, i l’anunci del Servei d’Ocupació de Catalunya que aquest 2012 no sortirà cap convocatòria de programes de foment de l’ocupació.

“Demanem als Governs espanyol i català que reconsiderin les conseqüències que poden tenir sobre les persones amb discapacitat la desaparició dels Serveis d’Integració Laboral o, en els casos més greus, de les entitats que treballen per al benestar d’aquest col·lectiu, en un moment en què aquestes persones es troben en un major risc d’exclusió social, tenint en compte la situació de crisi del nostre país”, afirma ECOM en el comunicat de premsa on explica les raons de la presentació de l’ERO.

Centre de Treball Especial de Lleida
Treballadors del Centre de Treball Especial de l'IMO de Lleida

A més, un estudi de les Comissions Obreres (CCOO) ha alertat del perill d’exclusió social a què estan sotmeses les persones amb discapacitat si s’executen aquestes retallades. El sindicat assenyala que des que va començar la crisi el 2008, el col·lectiu registrava uns 4.000 aturats, mentre que el 2011, la xifra ja superava els 7.600, cosa que representa un increment del 47%, un percentatge per sobre del creixement de l’atur entre la població total.

“Fins ara, es confiava en què les polítiques d’integració i ocupació eren una prioritat, però amb les retallades del 56% del pressupost ja no es garanteix aquesta inclusió social”, assenyala Cristina Faciabén, secretària de Socioeconomia de CCOO.

CCOO ha assenyalat ”l’efecte nociu” per l’exercici de drets amb els quals s’havia avançat darrerament i ho ha qualificat de ”retrocés” ja que es podria donar la possibilitat que aquestes persones haguessin de tornar a viure de pensions sense cotitzacions, i per tant, fer ”un pas enrere” en la seva autonomia. Pel sindicat l’impacte de la crisi i l’atur ha afectat més a les persones amb discapacitat i per tant, també pot suposar un risc de pobresa per a moltes persones del col·lectiu que en cas de perdre la feina, i tenir prestació d’atur, sigui una quantitat tan petita que dificulti la seva supervivència.

A Catalunya hi ha més de 100 Centres Especials de treball d’iniciativa social, gestionats per entitats sense ànim de lucre que mantenen més de 7.300 llocs de treball de persones amb discapacitat d’especials dificultats. I les retallades que s’han anunciat tant des del Govern de l’Estat com des de la Generalitat suposen posar-les en perill.

[/level-premium]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here