Diana Garrigosa, Ramon Creixell o el mateix Ernest Maragall, apareixen com a sotasignants a la web EurovegasNO

“Els sotasignants, ciutadans de Catalunya, responsables del nostre futur col·lectiu, volem manifestar públicament la nostra oposició a la proposta del Govern de la Generalitat de Catalunya de promoure la instal·lació dins l’àrea metropolitana de Barcelona del projecte Eurovegas: un complex lúdic-turístic-immobiliari de grans dimensions, promogut per un dels grans operadors mundials d’aquest sector”. Aquesta és la introducció a la pàgina web que sectors propers al PSC han impulsat.

Segons els sotasignants del manifest, el govern addueix raons de caràcter econòmic: la suposada generació d’activitat que aquest representaria, i molt especialment, la capacitat de creació de nous llocs de treball, i presenta el projecte d’Eurovegas com una de les diferents solucions per a la recuperació econòmica que el nostre país tant necessita; raons davant les que diverses personalitats integrants o properes al PSC, volen manifestar el seu absolut desacord.

Segons escriuen a la web,  estan en desacord amb el model productiu i econòmic que aquesta iniciativa exemplifica i impulsa: “el projecte d’Eurovegas implica apostar pel retorn al model immobiliari i turístic que ha estat identificat com la causa de la més greu situació de crisi econòmica i social que hem experimentat en les darreres dècades. És més que dubtós que, inclòs des del punt de vista del sector de la construcció, tingui cap sentit embarcar-nos en l’edificació de milers de nous locals i habitatges quan l’estoc d’habitatge pendent de ser venut, llogat i ocupat és immens i incomparable amb el de qualsevol país europeu del nostre entorn”.

Diverses personalitats properes al PSC com Diana Garrigosa – economista -, Ramon Creixell – (PSC) alcalde de Sant Quintí de Mediona -, o el mateix Ernest Maragall – Diputat del PSC -; han impulsat aquest document que afirma que “Catalunya és un país de dimensions modestes, de tradició industrial, de petita i mitjana empresa, d’economia oberta i exportadora que en cap cas ha de passar a caracteritzar-se per ostentar la capitalitat europea del joc i el turisme entès com a fenomen associat a l’oferta lúdica basada en l’explotació econòmica de les nostres febleses i addiccions”.

Les personalitats que donen suport a aquest manifest, entre les ques es troben també el filòsof, periodista i escriptor, Josep Ramoneda; i l’escriptor Enric Cassasses; es mostren contraris també a la ubicació del projecte.

Volem realment hipotecar, es pregunten, un espai metropolità que és un espai natural únic que confereix un gran valor i qualitat de vida a la Barcelona metropolitana i que defineix una de les zones més valuoses i de major potencial de futur de tot el Sud d’Europa, de tot el Mediterrani?

Segons les personalitats que donen suport al manifest “EurogeasNO”, l’Àrea Metropolitana de Barcelona necessita urgentment d’una visió i una consideració conjunta i equilibrada d’usos. “Si el sector agroalimentari és ja avui la punta de llança del nostre model productiu, seria suïcida dedicar als usos lúdics i de promoció immobiliària una de les zones que millor permet l’adequada  combinació d’usos agrícoles, industrials, logístics, comercials, residencials i econòmics, que ens han de fer capaços de competir i relacionar-nos amb les altres conurbacions d’àmbit europeu i mundial”, declara el manifest.

I finalment, rebutgen les raons d’ordre ètic que implícitament comporta l’acceptació del projecte. Segons podem llegir a l’espai a aquest espai web “en cap cas és admissible la modificació ad hoc de normes urbanístiques, industrials, fiscals, laborals, comercials, de salut pública,… que es presenten com inevitables per acollir i fer possible dins del nostre país aquesta autèntica República independent de Las Vegas. Just en el moment en que hi ha una força ciutadana creixent que diu prou a la desregulació del mercat financer, al blanqueig de diners, als paradisos fiscals, a les màfies i a la corrupció una activitat vinculada al joc no pot ser la nostra solució”.

Les diverses persones de l’àmbit de la cultura, l’economia i l’ensenyament que signen el manifest, també analitzen la realitat de l’Estat de Nevada (EEUU), on es troba la ciutat de Las Vegas, estat que ocupa una posició capdavantera al seu país en crims violents, i també en nombre d’aturats i en fracàs escolar.

“És per totes aquestes raons que no podem ni volem admetre que el nostre país, ni que sigui com a opció possible, consideri seriosament la posada en marxa d’un projecte forassenyat d’aquesta mena. Estem convençuts que, tant en termes econòmics com socials i de definició nacional, la posada en marxa efectiva d’aquesta actuació serà un error greu i irreversible”, explica el manifest.

Finalment, es demana formalment al Govern de Catalunya, als ajuntaments implicats i a les entitats representatives de la voluntat dels ciutadans, amb el Parlament de Catalunya en primer terme, que s’oposin decididament al projecte conegut com Eurovegas. I que treballin en estreta col·laboració amb la societat catalana en la identificació i posada en marxa de projectes econòmics de futur com per exemple, tots aquells basats en l’economia del coneixement. Si per alguna cosa Catalunya ha de seguir essent coneguda internacionalment, és per la seva cultura i per la seva capacitat de  captar nou talent i indústria innovadora.

2 COMENTARIS

  1. […] seus càrrecs, en relació amb aquest projecte, on alternem crítiques i posicionaments clarament contraris amb opinions, inclús actuacions, diguem-ne “comprensives” envers el projecte. Em […]

  2. Estoy en totalmente en contra de la posible construcción del macro complejo Eurovegas.
    Si se quieren generar puestos de trabajo deben de buscarse alternativas mas serias como pueden ser la creación de empresas cualificadas que aporten empleo a los jóvenes que han estudiado una carrera universitaria y que la única solución que vislumbran actualmente es el tener que emigrar a otro país para encontrar un empleo digno según sus conocimientos adquiridos.
    Eurovegas lo único que aportará a parte de empleo precario y mal pagado, será la instalación de mafias de otrs paises y la proliferación de la delincuencia y prostitución y mala convivencia con los residentes.
    Un no rotundo a Eurovegas en Catalunya.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here