El Dia Mundial del Medi ambient es celebra cada 5 de juny des de 1973 per sensibilitzar de la necessitat de preservar el planeta

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a celebració d’aquest Dia Mundial és el mitjà pel qual l’Organització de Nacions Unides sensibilitza a l’opinió pública d’arreu del món en relació als temes ambientals. Els objectius principals d’aquesta diada són motivar a les persones perquè es converteixin en agents actius del desenvolupament sostenible i equitatiu i promoure el paper fonamental de les comunitats en el canvi d’actitud respecte als temes ambientals.

En molts països aquesta celebració és una oportunitat de signar o ratificar convenis internacionals i, a vegades, s’estableixen en aquesta jornada estructures governamentals permanents relacionades amb la preservació del medi ambient.

El Dia Mundial del Medi Ambient és un esdeveniment anual que busca ser el dia més extensament celebrat a nivell mundial, mitjançant una acció mediambiental positiva. Les activitats de preservació del planeta es realitzen durant tot l’any però el seu punt àlgid és cada 5 de Juny, dia en que hi participen persones d’arreu del món.

Els moviments de protecció del Medi Ambient al Baix Llobregat

delta del llobregat
Aus al Delta del Llobregat. Foto: ACN

La història dels moviments ecologistes del Baix Llobregat no va començar fins als anys 80′, ja que durant la dècada dels 60′ i els 70′, el creixement demogràfic i la manca de drets i llibertats, van fer que els esforços col·lectius es centressin sobretot en la reivindicació de serveis bàsics, de drets laborals i en la superació dels dèficits urbanístics i socials que el creixement desordenat generava.

Però ben aviat, alguns problemes d’arrel ambiental van esdevenir qüestions d’interès, i diversos successos com la implantació de l’abocador del Garraf o el desviament del Llobregat, van colpir a moltes persones del Baix que havien desenvolupat una identitat comarcal. Aquesta gent va entendre que la destrucció del medi ambient, hipotecava les possibilitats futures de millora territorial. Així es va començar a gestar una potent consciència ambiental.

Cal recordar en aquest sentit, que la manifestació més gran mai celebrada al Baix Llobregat per un afer comarcal va ser precisament la reacció a un problema d’arrel ambiental, la manifestació contra el desviament del Llobregat celebrada al Prat l’any 1976.

Pel que fa als moviments ecologistes en clau local, sovint  aquests han nascut per frenar nous desenvolupaments urbanístics en una comarca tan densament poblada i tan mancada d’espais lliures com la nostra. Com en altres camps del món associatiu, el Baix ha estat una comarca rica en grups ecologistes i naturalistes locals, des del pioner Grup de Defensa del Medi Ambient del Prat (l’any 1977) fins a d’altres com el CEPA de Molins de Rei, el CISEN del Prat, la Encina de Sant Boi, l’Escurçó i la plataforma Salvem Oliveretes de Viladecans, la coordinadora Salvem el Delta del Prat, DEMASAB de Sant Andreu de la Barca, la Plataforma contra el Pla Caufec d’Esplugues, les Agulles de Castelldefels, Quercus de Gavà, entre moltes d’altres.

gavines delta
Gavines corses nedant a la desembocadura del riu Llobregat. Foto:ACN

Si hi ha hagut un aspecte cabdal per entendre l’ecologisme al Baix Llobregat, ha estat la reivindicació d’un riu viu. Probablement no hi havia un tema que suscités més unanimitat a la comarca, la necessitat de recuperar la qualitat ambiental del nostre riu i, posteriorment, la possibilitat de recuperar-ne l’ús social, abandonat durant dècades.

Ara, la comarca es troba davant d’un altre moment clau en la preservació del medi ambient al Baix. Eurovegas amenaça amb destruïr els espais naturals que encara es preserven al delta del Llobregat. Però aquesta amenaça també ha esperonat l’activisme de la gent de la comarca, i moviments com el de la Plataforma Aturem Eurovegas, cada cop aglutinen a més persones.

Fonts consultades: “Els moviments ecologistes al Baix Llobregat i altres escrits” del Centre d’Estudis Comarcal del Baix Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here