Aquesta Fundació avalua cada any 19 espais de la costa catalana

La Fundació Mar ha presentat aquests resultats en el marc del projecte SILMAR, una xarxa de seguiment de l’estat del litoral marí formada per una vintena d’estacions de control a Catalunya i tres a Balears, que denuncia la degradació de determinats punts de la costa i reclama urgentment la necessitat d’engegar mesures correctores.

SILMAR és una acció de vigilància permanent de l’estat del patrimoni litoral mediterrani que funciona en xarxa gràcies a la participació de la societat civil, les empreses i les organitzacions socials vinculades a l’ús, la gestió i la conservació del medi marí.

En la presentació que va tenir lloc a Barcelona, la Fundació va presentar aquests resultats que determinen que tot i gaudir de platges en bones condicions, el Delta del Llobregat té el fons marí més degradat del litoral català. Així ho demostra aquest informe anual de la Fundació Mar que avalua l’estat de 19 espais de la costa catalana.

La proximitat amb el Port de Barcelona  i la seva ampliació amb un espigó ha contribuït a l’artificialitat de la zona, la principal causa d’aquesta mala valoració del punt.

Aquest estudi també determina que el 80% de les àrees marines protegides a la Mediterrània no té un pressupost específic per a conservació, en un context en el qual a més tan sols el 2% del litoral té algun tipus de figura de preservació. La dada exemplifica el temor de l’ONG, que aquest dilluns ha presentat els resultats de l’Informe Silmar corresponent al 2011 sobre l’estat ecològic del medi marí del litoral català i balear, que la crisi econòmica repercuteixi també en la conservació del medi ambient.

De fet, l’informe de les 19 estacions de control de la fundació assenyala que s’ha apreciat un lleuger descens de la qualitat del fons marí en els punts estudiats, en part a causa d’una reducció de la dotació econòmica de les administracions als programes de conservació.

Tot i això, tan sols l’estació ubicada al Prat del Llobregat repeteix suspens respecte a l’any passat, fruit de les conseqüències encara visibles de les obres d’ampliació del port de Barcelona.

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here