Mig centenar de municipis s’oposen a la retallada del 57% en les polítiques d’ocupació per a persones discapacitades. El sector ha lliurat avui als grups parlamentaris del Congrés tots els suports rebuts

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]U[/dropcap]na cincuantena d’ajuntaments catalans han aprovat mocions en defensa del dret a treballar del sector de la discapacitat i uns 330 més estan en tràmits de fer-ho. Són les dades que ha fet públic aquest dijous el sector des de Madrid, on s’hi ha desplaçat per lliurar als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats les mostres de suport i mocions municipals que es posicionen en contra del projecte de llei dels Pressupostos que redueix un 57% les partides en polítiques actives d’ocupació a Catalunya, fet que segons les principals federacions d’entitats de discapacitat de Catalunya posa en perill 2.500 llocs de treball. Les entitats han alertat del perfill que aquestes persones “entrin en l’exclusió social” i han avisat que “tirarem 20 anys enrere”.

Poques setmanes després que 15.000 persones protestessin a l’Arc de Triomf de Barcelona sota el clam “Això sí que no. Si ens retalleu ens abandoneu” en la jornada reivindicativa per defensar el dret a treballar de les persones discapacitades i per denunciar la retallada del 57% del govern espanyol en polítiques actives d’ocupació a Catalunya, aquest dijous les entitats representatives de la discapacitat han lliurat als grups parlamentaris del Congrés les nombroses mostres de suport i mocions municipals que han rebut en defensa el dret a treballar del col·lectiu.

En aquestes últimes setmanes, 50 ajuntaments catalans – entre ells Sant Feliu de Llobregat, capital del Baix Llobregat -, han aprovat mocions per mantenir aquestes iniciatives i prop de 330 dels 900 municipis catalans estan en tràmits de debatre-ho als respectius plens. Segons posen de manifest les entitats, l’adhesió dels 50 consistoris equival a gairebé la meitat de la població, és a dir més de 3 milions de persones dels 7,5 milions de catalans.

En aquest sentit, consideren que la rapidesa amb la qual s’ha obtingut aquest suport “demostra la vinculació amb el territori” dels 150 centres especials de treball que promouen l’ocupació de les persones amb discapacitat d’especial dificultat (intel·lectual, física i sensorial de més del 65% i trastorn mental) i els Serveis d’Integració laboral, que treballen per la inserció laboral en l’empresa ordinària.

“Risc d’exclusió social i de dependència d’unes prestacions molt insuficients”

Antonio Guillén, president d’ECOM, ha assegurat que la retallada suposa “un greu risc que aquestes persones pugui entrar en l’exclusió social i en la dependència d’unes prestacions molt insuficients que podem marcar-los per la resta de la seva vida”.

De la seva banda, Francesc Martínez de Foix, vicepresident de DICNAT, ha alertat que amb la retallada “tirarem 20 anys enrere” i ha advertit que “l’estalvi d’aquest any no és res comparat amb el cost que pagarem en el futur des del punt de vista social”. Martínez de Foix ha alertat del perill de l'”exclusió de persones que mai més tindran un lloc de treball”.

Guillén i Martínez de Foix, representants de les quatre federacions convocants (DINCAT, ECOM, AMMFEINA i ACTAS) s’han reunit amb els diputats Ángeles Esteller (PP), Esperança Esteve (PSOE), Carles Campuzano (CiU), Joan Coscubiela (ICV-EUiA) i Teresa Jordà (ERC). Els diputats han rebut les mocions i la petició del sector que s’incrementi en 122 milions d’euros la partida pressupostària per complir el que marca la normativa.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here