El sector agrari qualifica “d’obscur” i contrari a la sostenibilitat del territori el macroprojecte del magnat Sehldon Adelson

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a Fundació Agroterritori, ha presentat aquest dijous un manifest contrari a la implantació del projecte Eurovegas a Catalunya. El vicerector de la Universitat de Girona, Joaquim M. Puigvert, ha assegurat que “l’actual crisi econòmica i els alts índex d’atur no justifiquen tirar enrere projectes en marxa pel que fa a l’ordenació i preservació del territori”.

Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos, ha criticat que el Govern “està disposat a oferir el que sigui i modificar el que sigui” per captar una inversió “obscura” que s’ha venut “com una guerra entre Barcelona i Madrid” sense explicar, per exemple, què suposaria pel territori i per l’agricultura periurbana.

La Fundació Agroterritori, formada per Unió de Pagesos, Universitat de Girona i Cambra Agrària de Girona, denuncia que el projecte Eurovegas posa en seriòs perill el Parc Agrari del Baix Llobregat, un espai de 3.000 hectàrees de sòl agrari de gran qualitat al costat de Barcelona que sustenta un teixit productiu agrari viu, dinàmic i competitiu.

Un espai, a més, que com ha recordat el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, va necessitar de molts anys de negociacions i un ampli consens per protegir-lo amb el pla general metropolità del 1976, i reforçat amb el Pla especial de protecció i millora del parc Agrari del Baix Llobregat, aprovat el 2004.

És per això que Caball ha denunciat que “el que tants anys va costar construir” ara el Govern ho modifiqui unilateralment en benefici d’un projecte “obscur i mal explicat” que “exigeix molt però que donarà molt poc”.

En aquest sentit, el vicerector de la Universitat de Girona, Joaquim M. Puigvert, ha assegurat que protegir el territori hauria de ser una prioritat del Govern, i que “l’actual crisi econòmica i els alts índex d’atur no justifiquen tirar enrere projectes en marxa pel que fa a l’ordenació i preservació del territori”, Puigvert ha exigit “coherència” als governants “per fer compatible el progrés econòmic amb la preservació del medi ambient”.

Tant Puigvert com Caball han recordat també la importància del sector agroalimentari a Catalunya, el primer en importància per sobre del turisme, i han exigit un esforç per preservar l’agricultura de proximitat i sostenible com a pilar bàsic “per al proveïment d’aliments de proximitat i qualitat, fet fonamental per a la millora de la salut de la ciutadania i per assegurar el dret legítim a l’alimentació”.

Per últim, Caball ha qüestionat també que Catalunya aposti per un model de creixement econòmic basat “en projectes fàcils” com és Eurovegas, que no aporten valor afegit i que “donen l’esquena a la gent del propi territori”.

La Fundació Agroterritori farà arribar en els proper dies, el manifest a tots els grups parlamentaris i al Departament de Territori i Sostenibilitat que és qui està treballant per aconseguir que el projecte s’ubiqui al Baix Llobregat.

 

 

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here