El campus universitari de Castelldefels posa en marxa un nou centre de recerca dedicat a la fotònica mentre el consistori intenta negociar amb la Generalitat la continuïtat de l’entrada gratuïta a les instal·lacions esportives

Mas-Collell
El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, a la inauguració del nou centre

El campus universitari de Castelldefels continua sumant peces en el seu objectiu de convertir-se en un centre de referència d’empreses dedicades a la transferència tecnològica. Aquest dilluns, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell,va inaugurar l’edifici Nest-Cellex ubicat a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

El nou centre, fruit d’una donació de 16 milions d’euros de la fundació Cellex a l’ICFO, té l’objectiu d’atreure a Catalunya joves investigadors de primera línia especialitzats en fotònica, segons els especialistes, una de les cinc tecnologies, junt amb la biotecnologia, la nanotecnologia, l’electrònica i les ciències de materials, clau per al futur econòmic d’Europa.

La polèmica del Canal Olímpic

La Generalitat, propietària del Canal Olímpic de Catalunya, a Castelldefels, vol fer tornar a pagar els ciutadans de la zona per accedir a la riba de la instal·lació. Es tractaria d’un preu simbòlic, d’un o dos euros, i és una mesura que encara estan discutint els responsables del canal amb l’Ajuntament, que reclama mantenir la gratuïtat, han explicat els responsables en la negociació d’ambdues institucions. Aquesta gratuïtat en l’accés es va instaurar el juliol del 2010, després de 19 anys de reclamacions del municipi, gràcies a un conveni que ha caducat a inicis de mes i que ara s’ha de renovar.

Ara, unes 10.000 persones inscrites al Patronat d’Esports poden passejar gratis per la zona. Gairebé 20 anys després que Castelldefels acollís les competicions de rem dels Jocs Olímpics de Barcelona’92 segueix viu el debat entre la Generalitat i el municipi sobre si els ciutadans poden accedir gratuïtament a la riba o no.

No ho van poder fer durant els 19 primers anys de vida de la instal·lació: fins el juliol del 2010, calia ser soci i pagar la quota corresponent per poder entrar. Aquell mes, però l’administració catalana, propietària del canal, i l’ajuntament van signar un conveni que permetia els ciutadans de l’entorn entrar a fer ús de la riba si es registraven al Patronat Municipal d’Esports.

Són unes 10.000 les persones (d’una ciutat d’uns 63.000 habitants) inscrites ara al patronat, explica la seva presidenta i primera tinent d’alcalde, Anna Pérez (CiU). Pérez està negociant amb la Generalitat perquè s’oposa a la proposta de fer pagar una taxa, que, subratllen tant ella com Arseni da Palma, director del canal, seria simbòlica.

Les persones inscrites al patronat haurien de pagar una taxa que, segons Pérez, no arribaria als deu euros que paguen per entrar els adults o els cinc que paguen els infants no inscrits a l’organisme municipal. A més, canal i consistori estan estudiants mesures perquè grups, per exemple d’escoles, puguin seguir acudint-hi de forma gratuïta.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here