Una tradició símbol de la catalanitat que es continua celebrant la vigília de Sant Joan, a moltes localitats de la nostra comarca

flama a vernet
Persones recollint la Flama a la població de Vernet al Conflent

La Flama del Canigó és una tradició catalana vinculada al solstici d’estiu que té lloc a moltes localitats dels Països Catalans cada any, entre el 22 i el 23 de juny. S’inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l’encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la flama, portada per voluntaris, es reparteixi per la Catalunya Nord (França), Catalunya i València.

L’any 1955, Francesc Pujades, veí d’Arles de Tec (Vallespir, Catalunya Nord), inspirat pel poema Canigó de Jacint Verdaguer, va tenir la iniciativa d’encendre els focs de la Nit de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya i, des d’allà, repartir la flama arreu dels Països Catalans. S’iniciava així la tradició de la Flama del Canigó, que entroncava amb la celebració mil·lenària del solstici d’estiu vinculada al foc i al seu significat col·lectiu. El nou costum va prendre força en poc temps, i a finals dels anys 60′ el foc va creuar per primera vegada la frontera entre els estats francès i espanyol.

Malgrat la dictadura franquista, la tradició es va escampar per Catalunya, sovint en la clandestinitat, com a símbol de la pervivència de la cultura catalana. A poc a poc la xarxa es va anar estenent, fins a arribar al País Valencià.

El Castellet de Perpinyà, és el lloc on des de 1965 es conserva ininterrompudament la flama amb què s’encenen les fogueres de la nit de Sant Joan. Cada 22 de juny, un grup d’excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà agafa el foc i pugen al cim del Canigó, de 2.784 metres, on encenen una nova foguera. A trenc d’alba del 23 de juny, inicien el descens amb la Flama renovada. Moltes altres persones els esperen a baix i inicien el recorregut cap a diferents punts dels Països Catalans, fent relleus, per fer possible que la Flama s’escampi per pobles i ciutats i arribi a temps d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.

Cada any, la Flama del Canigó és rebuda pel Parlament de Catalunya en un acte institucional, així com per ajuntaments, consells comarcals i entitats culturals, socials i esportives de més de 350 municipis dels Països Catalans. Aquesta tradició també està molt arrelada a la comarca del Baix Llobregat.

flama esplugues
Cartell de l'arribada de la Flama a Esplugues

A la Palma de Cervelló, enguany s’ha realitzat un concurs per al disseny del logotip de la Flama del Canigó. A Collbató la flama farà un recorregut pel poble, posteriorment hi haurà una lectura manifest, i una celebració amb sopar i ball a la Plaça de l’Era. A Esplugues, la flama serà rebuda amb una actuació dels bastoners i un passadís d’honor, un corre-foc, l’encesa de la foguera i una revetlla a la pista de l’Avenç. A Castelldefels la flama arribarà en bicicleta, i hi haurà balls de diables i timbals, i repartiment de coca i cava mentre s’encén la foguera al Parc de la Muntanyeta.

La Flama del Canigó serà la protagonista de la revetlla de Sant Joan a Begues. Es faran relleus per transportar-la, amb la participació de persones voluntàries. Tot seguit és farà el pregó de la Flama del Canigó i s’encendrà la foguera. A Viladecans, com cada any a la plaça de la Vila, arribarà de la Flama procedent del Canigó i hi haurà un corre-foc posterior, que per a aquesta ciutat, és el tret de sortida de la celebració de la revetlla de Sant Joan.

Però mentre a algunes ciutats de la nostra comarca mai s’ha abandonat aquesta tradició, a d’altres localitats aquest 2012 serà el primer intent de recuperar aquesta festa de la catalanitat.

Un cas especial és el de Sant Esteve Sesrovires, on la tradició s’havia perdut. Aquest any un grup de persones s’ha organitzat per portar la Flama del Canigó i recuperar la tradició de la festa de Sant Joan. Un grup de voluntaris portarà la flama fent relleus fins a l’Ajuntament i després hi haurà una foguera i un sopar popular.  Membres de diverses entitats i persones a títol personal porten mesos treballant per portar la Flama a Sant Esteve i per recuperar les tradicions més típiques de la diada de Sant Joan, com ara la foguera. A més, s’ha realitzat un concurs artístic sobre aquesta temàtica.

flama sant esteve
Enguany es recupera la tradició de la Flama del Canigó a Sant Esteve Sesrovires

Un altre  exemple de recuperació de la festa és Gavà. Amb la idea de recuperar aquesta tradició, la Comissió de la Flama del Canigó, formada bàsicament per entitats culturals i esportives gavanenques com la Unió Muntanyenca Eramprunyà, l’Agrupament Escolta, Omnium Cultural, els Infernals, els Gegantons, la Companyia General del Foc, el Club d’atletisme, etc. ha organitzat la rebuda de la Flama del Canigó a Gavà i la Foguera de Sant Joan, la primera Foguera de Sant Joan autoritzada a la població des de fa molts anys.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here